Kultura
0

"Nigdje nikog nemam" do sada najbolje ocijenjena predstava na MESS-u

FENA
Predstava “Nigdje nikog nemam” redatelja Egona Savina u izvedbi Crnogorskog narodnog pozorišta oduševila je sinoć publiku u Narodnom pozorištu u Sarajevu te je, s ocjenom 8,49, do sada, najbolje ocijenjena predstava na 46. internacionalnom teatarskom festivalu MESS, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Predstava je, prema riječima jednog od najuglednijih reditelja današnjice s eks-jugoslavenskih prostora Egona Savina, rađena po tekstu savremenog britanskog dramatičara radikalnih i beskompromisnih stavova Edwarda Bonda.

"Kvaliteti predstave doprinijeli su i glumci Varja Đukić, Boris Isaković i Nikola Ristanovski koji su, zaista, dali sve od sebe da se u najboljem svjetlu predstavimo sarajevskoj publici", kazao je Savin.

Britanski dramatičar Bond u svom djelu prati živote dva muškarca i jedne žene koji su vezani najčvršćim međuljudskim relacijama – bračnim i rodnim. Sara je okružena s dva najbliža muškarca – mužem i bratom i istovremeno podijeljena nadvoje: u dužnosti prema njima i prema domovini koja je uspjela poništiti njenu umnu stabilnost, i dubokih uspomena koje se u njoj gejzirski pripremaju da u kumulativnoj fazi isplivaju na površinu i spale njen strah, nečinjenje, dosadu te depresiju.