Rijeka
0

Neuspio pokušaj otvaranja kamenog sarkofaga

FENA
Foto: Novi list
Foto: Novi list
Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda danas nisu uspjeli otvoriti kameni sarkofag, koji je prije 10-ak dana pronađen na arheološkom lokalitetu Pul Vele crikve u Rijeci, jer je uočeno da je na poklopcu sarkofaga pukotina, pa se mora iznaći način kako bi se poklopac podignuo, a da se dodatno ne ošteti sarkofag.

Voditelj arheoloških istraživanja Josip Višnjić kazao je da će se sljedećeg tjedna sve pripremiti kako bi se poklopac sarkofaga sigurno podignuo, a zatim se poklopac sanirati, kako bi u jednom dijelu bio vraćen na sarkofag.

Tijekom arheoloških istraživanja u riječkome Starome gradu uz zidove građevine za koju se pretpostavlja da je bila starokršćanska bazilika, pronađen je posve očuvan i netaknut antički kameni sarkofag, dugačak oko 2 metra i težak oko 4 tone.

Nakon otkrića, sarkofag je premješten u dvorište Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Sarkofag je bio zapečaćen i vrlo dobro očuvan zahvaljujući žbukanoj podnici koja se nalazila iznad njega.

Procjenjuje se, među ostalim jer nije ukrašen uklesanim ornamentima, da je nastao u 4. ili 5. stoljeću i da je u njemu pokopan važan ili bogati pripadnik tadašnje tarsatičke starokršćanske zajednice.

Po Višnjićevim riječima, tada nije bilo uobičajeno prilagati skupocjene predmete u grobnicu, pa se očekuje da su uz posmrtne ostatke u sarkofagu dijelovi odjeće i metalnog nakita.

Među ostacima starokršćanske bazilike iz 5. stoljeća, uz koju je pronađen sarkofag, nađeni su veliki višebojni podni mozaici. Prilično su dobro očuvani, a u cjelini s ranije pronađenim dijelovima spadaju među najveće sačuvane mozaike u zemlji.

Uz ostatke bazilike je i nalazište nekropole, groblja iz 16. i 17. stoljeća koje je bilo uz tadašnju crkvu, na mjestu današnje crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Arheološke zaštitne radove, pokrenute radi uređenja instalacija i postavljanja nove podne obloge u Užarskoj ulici, od kolovoza prošle godine obavlja Hrvatski restauratorski zavod.

Na tom su području bile rimske terme izgrađene u dvjema fazama – u prvom i četvrtom stoljeću, a istraženi su ostaci hipokausta, sustava podnoga grijanja.