Kultura
7

Nesvakidašnji broj posjetilaca: Izložba Damiena Hirsta "New Religion" zainteresovala Banjalučane

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
U Muzeju savremene umjetnosti RS (MSURS) u Banjoj Luci u četvrtak je otvorena izložba "New Religion" Damiena Hirsta, koji važi za jednog od najvećih umjetnika savremene umjetnosti današnjice.

Nesvakidašnji broj posjetilaca na otvaranju ove izložbe je potvrdilo činjenicu da se radi o jako kvalitetnom ali i kontroverznom umjetniku, koji svojim djelima zna doprijeti do publike i očiju znatiželjnika, te ih pritom zapitati o svim onim životnim stvarima koje stoje tu negdje u njihovoj podsvijesti, mada ih često nisu ni svjesni.

Njegova djela posmatrača ne ostavljaju ravnodušnim i podstiču ga da razmišlja o životu i sebi unutar tog života. Ideja njegovih djela vezana je za religioznost čovjeka i njegovo stalno pitanje o smislu života, a "novom religijom" (kako se i naziva ova izložba) upravo smatra fenomen zvan nauka, u ovom slučaju medicina, koja savremenom čovjeku ne daje utjehu i smislenost života, već ga marginalizuje i negira kao ličnost, opijajući ga svojim sredstvima za izliječenje – medikamentima, stvarajući mu lažnu sliku spokoja, kao što to čini i religija svojim mitovima, dogmama, relikvijama i svetim pismima.

"New Religion" ponos MSURS-a

Realizacija ovoga projekta došla je kao rezultat saradnje British Councila i Paul Stolper Gallery iz Londona koja je vlasnik radova izloženih u galeriji MSURS-a.

"Vlasnik radova prikazanih na našoj izložbi i Muzej savremene umjetnosti RS uspjeli su da naprave dogovor pošto se naš prostor pokazao kao najadekvatniji. Tako smo i dobili tu čast da izložba u BiH bude prikazana upravo u Banjoj Luci, što nas čini jako ponosnima. Poslije toga uslijedio je niz priprema i provjera od veličine prostora do uslova prostora gdje bi se radovi izlagali. Na koncu svega mi smo uspjeli da odgovorimo svim zahtjevima izlagača i izložba je spremna", rekla je za Klix.ba pred samo otvaranje izložbe Sarita Vujković, direktorica MSURS-a.

Ona je dodala da će se saradnja između umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Velike Britanije nastaviti, a sama činjenica da je prva saradnja između British Councila i MSURS započela izložbom jednog od najvećih savremenih umjetnika, Damienom Hirstom, kazuje da će ta saradnja i dalje da bude na jako visokom nivou.

Hirstova umjetnost kombinacija harizme i genijalnih ideja

Govoreći o umjetnosti Damiena Hirsta, kustosica MSURS-a, Lana Pilipović, rekla je da se tu radi o univerzalnim temama koje su oduvijek postojale u historiji umjetnosti.

"Damiena Hirsta zanimaju teme koje su vezane za pitanje života i smrti, a jedina razlika je u tome što ih on pokazuje na noviji i savremeniji način koristeći tehnologiju novoga doba kojom se služi kako bi načinio svoja djela", rekla je kustosica Lana Pilipović i dodala da je Damien Hirst među najkontroverznijim i najzanimljivijim imenima savremene umjetnosti.

"Ta kombinacija njegove harizme i nevjerovatnih ideja, koja ga je spojila sa galeristima i marketinškim timom koji stoji iza njegovog rada rezultiralo da je postao super zvijezda među savremenim umjetnicima. Međutim prije svega iza njegovog uspjeha stoji ogroman rad", objasnila je kustosica Pilipović.

Umjetnička stremljenja

Ono čime se bavi Damien Hirst u svojoj umjetnosti je stalno preispitivanje prolaznosti života tako što odgovore pokušava pronaći u religiji, nauci i umjetnosti.

"On koristi ikonografiju i religije i nauke, i traži paralele preispitujući smislenost života. Njega religija zanima kao fenomen, a ne kao nešto što daje odgovore. Odrastući i sazrijevajući kao ličnost on je svoje religijsko vjerovanje apsorbovao sa umjetnošću, shvativši da su religijska vjerovanja samo puste dogme i mitovi, i može se reći da su rezultat njegovog umjetničkog napredovanja od religioznosti do iskonske umjetnosti radovi koji su večeras izloženi u našoj muzejskoj galeriji", rekla je kustosica Pilipović govoreći o umjetnosti Damiena Hirsta.

Izložba "New Religion" je poslije svoje prezentacije u Londonu 2005. bila izožena u prestižnim muzejima i galerijama Velike Britanije, Italije, Grčke, Rusije, Norveške i Poljske, te je nastavila svoje putošestvije s fokusom na Jugoistočnu Evropu.

U Banjoj Luci izložba Damiena Hirsta biće izložena do 27. maja, a nakon toga se seli u Skoplje i Novi Sad.