Kultura
0

Nerminu Tuliću ključevi grada Jajca

FENA
Dvadeset i pete jubilarne Pozorišne igre u Jajcu uprkos brojnim poteškoćama večeras su otvorene u Domu kulture Jajce otkrivanjem spomen ploče utemljejitelju igara Radoslavu Zoranoviću i izvedbom predstave "Gospođa ministarka" Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka.

O liku i djelu Radoslava Zoranovića (1923-1988.) glumca, direktora pozorišta u Tuzli, predsjednika Zajednice profesionalnih pozorišta govorili su Gradimir Gojer i Vojislav Vujanović, kojima je pripala i čast da otkriju spomen ploču, čovjeku koji je Jajce postavio na tetarsku mapu BiH, ex JUgoslavije...

Na svečanosti otvaranja jubilarnih igara u Jajcu predsjednik manifestacije Mevludin Duvančić podsjetio je prisutne na sve teškoće sa kojima su se ove godine Igre susrele. Naime budžet Općine Jajce koja je glavni finsijer Igara još nije usvojen, tako da su igre bile dovedene u pitanje i do zadnjeg dana nije se znalo da li će se održati u predviđenom terminu. Ipak, kako reče Duvančić, Pozorišne igre u Jajcu održavaju se zahvaljujući ljudima dobre volje. A među njima između ostalih su i direktori svih pozorišta koja učestvuju na ovogodišnjim igrama, direktor Festivala MESS Dino Mustafić, ministar kulture i sporta Fedracije BiH Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić...

Prisutne su pozdravili i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ljubko Lovrić i načelnik općine Nisvet Hrnić.

Hrnić je ovom prilkom uručio "ključeve grada Jajca" - simbol uprave, sarajevskom glumcu i direktoru Pozorišta mladih Nerminu Tuliću, koji je i zvanično otvorio igre.

Nermin Tulić obraćajući se prisutnima rekao je:

"Prije čestnest godina u ovo vrijeme ležao sam u bolnici u opkoljenom Sarajevu... U trenucima razmišljanja želiio sam doći u Jajce i igrati predstavu na za mene najvećem i naljepšem festivalu u BiH".

Tulić je podsjetio da od 1991. godine nije stao na pozornicu u Jajcu, a sutra će igrati ponovo pred jajačkom publikom u predstavi "Djeca sa CNN-a".

"Kad čovjek nešto želi ta mu se želja i ostvari. Jajce je dokaz da je Bosne bilo, da je ima i da će je biti. Molim da nikakve političke, vjerske strasti ne formiraju festival, nego samo strast umjetnosti", poručio je Tulić.