Direkcija NP Sarajevo
0

'Neodgovoran način prvog izvođenja himne'

FENA
Direkcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije ocijenile su danas neodgovornim da prva izvođenja državne himne budu u izvedbama koje ne odgovaraju značaju jednog od elemenata državnosti Bosne i Hercegovine.

U saopćenju za javnost tih dviju direkcija naglašava se da pojedinačna izvođenja himne BiH nisu ono što može pokazati, barem u muzičkom smislu, njen puni smisao, kulturološki i politički značaj.

Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija stoga traže od državnih organa, prvenstveno parlamenta BiH, da prva zvanična izvođenja nove himne, ako ona bude usvojena u parlamentarnoj proceduri, pripadnu Horu Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevskoj filharmoniji, kao muzičkim tijelima koja jedina u državi u ovom momentu na doličan način mogu izvesti državnu himnu.

Direkcije NP Sarajevo i Sarajevske filharmonije osigurat će da himna bude izvedena i snimljena u optimalnim fonskim uvjetima, navodi se u saopćenju koje potpisuju direktori Narodnog pozorišta, Opere i Sarajevske filharmonije Gradimir Gojer, Amila Bakšić i Samra Gulamović.