Kultura
1

Neobičan teatarski program Zijaha Sokolovića u Narodnom pozorištu Mostar

Klix.ba
Narodno pozorište Mostar ima čast ugostiti bh. glumca i reditelja Zijaha A. Sokolovića, koji će u ponedjeljak, 17.10. u 19 sati održati “Majstorsku glumačku radionicu”.

Ovu neobičnu teatarsku radionicu Sokolović će prvi put izvesti u Mostaru, a program će biti održan u Studiju 64 Narodnog pozorišta Mostar. Bit će to prilika i da se mostarska publika po prvi put upozna sa Sokolovićevom knjigom “Glumac... je glumac... je glumac” o njegovoj kultnoj istoimenoj monodrami. Za ovu je monodramu, koju igra već 37 godina, izveo ju je više od 1.600 puta i osvojio brojne nagrade širom svijeta, nagrađen i u Mostaru: Sokolović je za nju 2007. godine osvojio Veliku lisku za najboljeg glumca festivala na međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar. Napominjemo da Studio 64 ima samo 64 mjesta, pa svoju ulaznicu osigurajte na vrijeme.

Cijena ulaznice za ovaj program je 3,50 KM, a ulaznice se kupuju na blagajni Pozorišta.

Zijah A. Sokolović bio je profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu, Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije umjetnosti u Beogradu, ambasador dobre volje UNDP-a te osnivač TheArto projekta u Salzburgu i Zagrebu.