Kultura
0

Nenad Veličković: neosporna veza između književnosti i rata

NINA
Danas se u Sarajevu u sklopu 3. međunarodne konferencije «Obrazovanje za kulturu mira» održala sesija o temi «Književnost - rat i mir», na kojoj su se okupljeni ljubitelji i tvorci književnosti usuglasili kako je tema rata i borbe dominantna u književnosti još od vremena Homera.

Prof. Zdenko Lešić, predsjednik PEN-a u BiH, pozvao se na grčkog velikana Hesioda koji je umjesto rata zagovarao rad kao jedini put k prosperitetu pojedinca.

Ipak, upozorio je prof. Lešić, književnost je više fascinirana ratom, nego mirom.

Književnik i pisac iz Sarajeva Nenad Veličković kaže kako su iznesene ocjene na konferenciji suviše blage.

''Mislim da je veza između književnosti i rata neosporna. Književnost je ta koja odgaja buduće ratnike i buduće rodilje budućih ratnika. Veliki dio književnosti koja se proučava u osnovnim i srednjim školama zapravo odgaja mladež da u jednoj skali vrijednosti na prvo mjesto stave odanost državi i naciji. Književnost ima veliku odgovornost'', mišljenja je Veličković.

Također je kazao kako književnost može doprinijeti miru ukoliko se iz školskih udžbenika izbaci tematika koja propagira rat, te vjeruje da na tematiku u književnosti utječe vrijeme, odnosno događaji koji obilježavaju razdoblje u kojem književnik živi.

''Pisac ne može pobjeći od toga. Način na koji o tome priča je njegov osobni dojam i on u svome dijelu gradi osobni sistem vrijednosti. Nema pisca koji nema namjeru da svojim djelom utječe na čitaoce i da im skrene pažnju, ističe Veličković.

Veličković se slaže s novinarskom opaskom da se na sličan način mogu tretirati i novinarski uradci.

Inače, 3. međunarodnu konferenciju «Obrazovanje za kulturu mira», na koju su se odazvali predstavnici vladinog i nevladinog sektora iz dvadesetak zemalja svijeta, organizirao je Sarajevski Tribine-Centar za toleranciju mira i drugih nevladinih organizacija.