Predstava u SARTR-u
17

"Nemojte se plašiti da kažete da je car go"

Klix.ba
(Foto: Velija Hasanbegović)
Na sceni SARTR-a u četvrtak u četvrtak i petak pogledajte predstavu "Happy End" grupe autora u režiji Pjera Žalic.

Rijetkost je u savremenoj bosanskohercegovačkoj teatarskoj produkciji imati priliku u repertoar uvrstiti savremeni dobro napisan domaći dramski tekst. Drama "Happy End", radnog naziva Bajka, je djelo grupe autora, koji su, koristeći se motivom različitih bajki (od narodnih južnoslavenskih do onih čiji su autori Braća Grimm i H. K. Andersen), progovorili o važnim temama koje se tiču društva u kojem živimo.

Ta angažiranost nije svedena na dnevnopolitičku banalnost, nego je vješto promišljena alegorija, u kojoj će publika prepoznati reference na svoje okruženje, svakodnevnicu i društveno-politički sistem. Naslov drame je ironičan budući da je "Happy End" prikaz jednog surovog svijeta totalitarizma u kojem je život sveden na puko bitisanje, lišen svake nade i želje za promjenom, sve dok se ne pojavi neko ko je spreman da djeluje i glasno kaže: "Car je go!".

Čini se da je upravo jedan ozbiljan pristup sagledavanju društva, sa blagim ironijskim otklonom, ono što je danas potrebno kako bi se publici prenijela snažna poruka da hrabrost, i pored velikog rizika, na kraju ima smisla. Izreći na sceni: "Car je go!", samo po sebi nije čin hrabrosti, ali je više nego ikada potrebno da se ljudima (publici) pokaže da izlazak iz stanja apatije ne zahtjeva veliku pripremu – to je jedan trenutak u kojem odlučimo da djelujemo i ne okrećemo glavu pred golim sujetnim carem. Kao i svaka druga, i ova naša bajka ima sretan kraj. Dobro na kraju pobjeđuje zlo, poručuje se ovom predstavom.

Režiser Žalica na konferenciji za medije je istakao da je ovo za njega bilo veoma značajno isksutvo, budući da je radio sa mladim glumcima i po tekstu koji je nastao u toku nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a koji potpisuje grupa autora.

U predstavi glume: Selma Alispahić, Vedran Đekić, Emir Z. Kapetanović, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adi Hrustemović, Adin Avdagić, Amila Terzimehić, Snježana Alič, Maja Salkić i Mirela Lambić.

Asistent režije je Saša Peševski, dramaturg Adnan Lugonić, scenografkinja i kostimografkinja Lejla Hodžić, a muziku za predstavu je uradio Dino Šukalo. Producent predstave je direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković.