Kultura
0

Nemeth Quartet održao koncert klasične muzike u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu večeras je održan koncert klasične muzike u izvedbi turskog sastava "Nemeth Quartet".

Organizator koncerta je JU Sarajevo Art, a koncertu su prisustvovali turski ambasador u BiH Cihad Erginay, turski ataše za kulturu Soner Sahin, veliki broj akademika, umjetnika i zvanica.

Na koncertu su izvedena djela Franza Schuberta - Gudački kvartet br. 14, Smrt i djevojka, G.F. Handela - Passacaglia i Oğuzhana Balcıa - Gudački kvartet.

Violinistkinja "Nemeth Quarteta" Gulen Ege Serter, u izjavi za AA, kazala je da su dvije članice grupe i ranije održale koncert u Sarajevu.

"Ovo je prvi put da kao 'Nemeth Quartet' nastupamo u Sarajevu. Ovdje su nas dočekali fenomenalno. Koliko sam uspjela vidjeti, kultura u BiH je na zavidnom nivou i jako smo sretna zbog toga. Nadamo se da su se publici dopale večerašnje izvedbe. BiH je svakako zemlja koja ima bliske veze za Turskom i mi se ovdje osjećamo kao kod kuće", rekla je Serter.

Pored brojnih gradova u Turskoj i Sarajeva, "Nemeth Quartet" je održao koncert u Tunisu, a nakon BiH posjetit će Rusiju i Njemačku.

Vršilac dužnosti direktora JU Sarajevo Art Goran Rašić kazao je da su kao organizatori zadovoljni večerašnjim odzivom publike i interesovanjem građana. On je istakao da su pozvali "Nemeth Quartet" na preporuku Sarajevske filharmonije, dodavši da su članice Nemeth Quarteta oduševljene Sarajevom.

"Nadam se da je večeras publika zaista uživala na koncertu vrhunskih muzičara", zaključio je Rašić.

"Nemeth Quartet" se sastoji od četiri članice Elena Nayman-Unaldi, viola, Mutlu Varlik Kocaili, violončelo, Gülen Ege Serter, volina i Şeniz Aybulus, violina. Grupa je osnovana 1995. godine, ali je najaktivnija u posljednje dvije. Članice kvarteta inače rade i kao profesorice svojih instrumenata na muzičkim akademijama u Turskoj.