Direkcija Festivala bh. drame
0

Nema novca za predstavu "Otac na službenom putu" Ateljea 212

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica
Bosansko narodno pozorište Zenica
Nestabilna politička situacija u BiH i neformirana vlast na državnom nivou razlozi su zbog kojih je finansiranje većine kulturnih programa i dešavanja od državnog značaja otežano, a u nekim segmentima i u potpunosti onemogućeno.

S tim se problemom susreo i produkcijski tim 10. Festivala bosanskohercegovačke drame, saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ove godine Bosansko narodno pozorište Zenica, u čijoj se organizaciji i produkciji realizira i ovaj jubilarni Festival, ostalo je uskraćeno za značajna sredstva Ministarstva civilnih poslova BiH koja su činila osnovu budžeta prošlogodišnjeg Festivala.

Uz podsjećanje na činjenicu da sredstva s nižih nivoa vlasti nisu uvećavana, Direkcija Festivala bh. drame iz objektivnih razloga finansijske prirode, a uzevši u obzir i veliku i kompleksnu produkciju beogradskog Ateljea 212, predstavu "Otac na službenom putu" morala je otkazati i izuzeti iz festivalskog programa ovogodišnjeg festivalskog programa.

Direkcija Festivala izražava žaljenje što usljed spomenutih okolnosti nije u prilici osigurati učešće ovog značajnog teatarskog projekta i na taj način dati doprinos afirmaciji bh. dramskog stvaralaštva u BiH i zemljama regiona.

Iskreno izvinjenje je upućeno i publici koja je imala želju pogledati predstavu, što je značajno obilježila proteklu teatarsku sezonu u regionu.