Kultura
0

Nela Hasanbegović se predstavlja publici izložbom "Govor bjeline"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Govor bjeline" naziv je samostalne izložbe radova bh. umjetnice Nele Hasanbegović koja će biti otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

Hasanbegović ističe za Fenu da je riječ o djelima nastalim od 2009. do 2013. godine, koja su realizirana u različitim medijima - od svjetlosnih instalacija i videoinstalacija, do skulpture i fotografija.

"Publika će moći da vidi djela koja su nastala apsolutno u korenspodenciji s prostorom. Radovi propituju današnju kulturu, odnosno odnos države naspram kulture u BiH, kao i pitanja identiteta, roda, umjetnosti, ali i društva u cjelini", istaknula je Hasanbegović.

"Govor bjeline" je zajednički imenitelj pod kojim je okupila deset monumentalnih radova, namjenski napravljenih i preoblikovanih za ovaj prostor. Neki od radova nastali su nekoliko godina prije, te ih je autorica u izvjesnoj mjeri modificirala unutar novog prostora.

"Nikad ne praktikujem oficijelno otvaranje izložbe, jer smatram da publika treba da se prepusti konzumiranju umjetnosti. Tekst koji je napisala kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić moći će da pročitaju u pratećem katalogu izložbe", naglasila je ona

Postavka će biti otvorena do 9. februara.