Roadworks u Sarajevu
0

Neka cijeli grad bude pozornica

Sarajevo-x.com
Fondacija Kriterion Sarajevo 23. i 24. aprila 2009. u Sarajevu realizira projekat "Roadworks “- putujući muzički festival.

Ovaj projekat će obuhvatiti radionicu "Utopia: Moj grad“, u četvrtak 23. aprila, nastupe poznate holandske grupe Voicst na nekoliko lokacija u gradu u toku dana, te njihov cjelovečernji koncert zajedno sa grupom "KZU ole ole & PZU oje oje" u klubu Fiskultura u petak 24. aprila u 21 sata.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Projekat "Roadworks“, koji za cilj ima poboljšanje kulturne razmjene između zemalja EU i zemalja Jugoistočne Evrope, je započeo koncertom poznate holandske grupe Voicst u Hagu 19. marta, a nastavlja se njihovom turnejom koja obuhvata: Zagreb 22., Sarajevo 24. i Beograd 26. aprila.

Radionica "Utopia: Moj grad“ je prvi događaj u okviru "Roadworks“ projekta u Sarajevu na kojoj će mladi i kreativni ljudi, podjeljeni u timove, moći predstaviti viziju njihovog grada, a specijalni žiri će odlučiti o pobjedniku i dodijeliti vrijedne nagrade. Pobjednička vizija grada biće predstavljena na jednom dijelu cerade "Roadworks“ kamiona u vidu grafita. Svi zainteresirani na radionicu se mogu prijaviti do 21. aprila 2009. godine, a upute za prijavu mogu potražiti na web stranici Kriteriona: www.kriterion.ba.

Drugi dan "Roadworks“ festivala u Sarajevu je u cjelosti posvećen nastupima grupe Voicst. Grupa Voicst, čije ime u afričkom žargonu znači "manična energija", je holandski indie-rok trojac koji je u sedam godina svog postojanja uspio surađivati s nekim od najboljih producenata današnjice, poput Petera Katisa (Interpol, The National). Na turneji "Roadworks“ u Sarajevu 24. aprila, Voicst će predstaviti svoj singl "Every day I work on the road“, čiju će besplatnu kopiju distribuirati publici u toku nastupa na njihovoj pokretnoj pozornici-kamionu, i to na tri lokacije: ispred Katedrale: 12-14 sati, ispred Narodnog pozorišta: 14-16 sati, Klub Access: 16-17 sati.

U 21 sat Voicst i KZU ole ole & PZU oje oje u klubu Fiskultura održat će cjelovečernji koncert, a ulaz je slobodan.

"Roadworks“ putujući muzički festival realizira Kriterion, kao lokalni partner u Sarajevu, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije, Grada Haga i Grada Sarajeva.