Kultura
2

Nedžad Begović: Snimat ću 3D film

Anadolija
Nedžad Begović
Nedžad Begović
Bosanskohercegovački režiser Nedžad Begović ovih dana boravi u Skoplju, gdje je prikazan njegov dokumentarni film "Mobitel", na festivalu kreativno dokumentarnog filma MakeDoks.

Dokumentarac "Mobitel", koji je na Sarajevo Film Festivalu 2011. godine dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, veoma dobro je prihvaćen u Skoplju. Smatra se da je Begović svojim neuobičajenim filmskim pristupom unio jednu posebnu dimenziju na skopljanski filmski festival.

Režiser Begović je, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao da je Skoplje posjetio još kao student, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, te da je profesionalno, prije dvije godine, sa filmom "Jasmina" nastupio na Cinedays Film Festivalu.

"Do sada sam imao priliku snimati film sa malom HD kamerom, nakon toga, evo, i ovdje predstavljeni film, sa mobilnim telefonom. Sljedeće što želim uraditi jeste snimati film u 3D tehnologiji", izjavio je Begović za agenciju Anadolija.

Režiser je kazao i da je, pored tehnološke mogućnosti koja je potrebna za snimanje 3D filma, potreban i osjećaj da bi film kao takav bio dobar i uspješan. On je dodao da planira napraviti trodimenzionalni film koji će biti senzacija i za same pronalazače 3D-a.

Nedžad Begović je višestruko nagrađivani bosanskohercegovački režiser. Snimao je veliki broj animiranih, dokumentarnih i kratkih filmova, te mnoge TV serije. Begović je 2006. godine snimio prvi dugometražni film "Sasvim Lično", koji je bio kandidat BiH za Oscara. Prije dvije godine snimio je igrani film "Jasmina".