Posljednji pozdrav glumcu
0

Nebojša Veljović 1952-2010.

Sarajevo-x.com
U Pozorištu mladih u Sarajevu održana je komemoracija glumcu Nebojši Veljoviću, koji je u ponedjeljak nakon teške bolesti preminuo u Bordeauxu u Francuskoj.

Komemoraciji su prisustvovali Veljovićevi prijatelji, poznanici i kolege glumci, koji su se prisjetili njegovih uloga, uloge u bh. pozorištu i kinematografiji, ali prije svega njegove ljudskosti, prijateljstva s njim i njegovog smisla za humor.

O Veljoviću su govorili dugogodišnji direktor Sarajevskog ratnog teatra Safet Plakalo, koji je istakao Veljovićevu ulogu u osnivanju ovog teatra, direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić podsjetio je na mnoge njegove uloge, a scenarista i režiser Enver Puška govorio je o druženju sa čika Veljom.

Veljovića će mnogi pamtiti po brojnim ulogama u teatru i kao jednog od inicijatora i osnivača Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Glumačku karijeru počeo je ulogom u filmu "Doktor Mladen", mnogi ga se sjećaju i po ulogama u kultnim "Teversenovim bajkama", a dobitnik je nagrade Glumac godine 1991. koju je tada dodjeljivao Radio Sarajevo.