Kultura
29

Nazif Mujić zasjenio regionalne zvijezde na otvaranju Tuzla Film Festivala

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Drugi Tuzla Film Festival – festival južnoslovenskog filma večeras je u BKC-u Tuzla otvorio glumac Zijad Gračić, koji je poručio kako mu je pripala čast da u rodnom gradu otvori jednu izuzetno značajnu manifestaciju.

Gračić je pohvalio angažman ekipe TFF-a, posebno direktora Borisa Baltu, koji je nekada bio njegov student.

On je na pozornicu BKC-a izašao u pratnji Darisa Aljića i Ensara Hamzića, dječaka koji su dobili glavne uloge u novom filmu Srđana Dragojevića "Atomski s desna“.

Pored Gračića publici u BKC-u se obratio i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, a gromoglasnim aplauzom nagrađen je najbolji glumac 63. Berlinalea Nazif Mujić. Inače, film Danisa Tanovića, u kojem Mujić igra glavnu ulogu, "Epizoda u životu berača željeza“ otvorila je drugi Tuzlanski film festival.

Na crvenom tepihu u Tuzli mogli smo vidjeti Nikolu Koju, Miru Banjac, Miroslava Momčilovića, Jorgea Fuentesa (predsjednik Miami Recordsa), slovenački top model Iris Mulej...

Festival će trajati od 18. do 22. septembra, a tokom pet festivalskih dana bit će prikazano blizu stotinu filmova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U off programu publika će imati priliku pogledati ostvarenja i iz Indije, Italije i Holandije.

Također, organizator je ustanovio i kategoriju "Snimaj bilo čim", a publika će imati priliku pogledati dvadesetak ostvarenja načinjenih mobitelima, fotoaparatima, kamerama...

Projekcije filmova organizovat će se na tri lokacije u BKC-u, kinu Kaleidoskop i ljetnom kinu Mladost.