ANU
0

Naučni skup posvećen Meši Selimoviću u aprilu

FENA
Meša Selimović
Meša Selimović
Inicijativni sastanak organizatora i suorganizatora naučnog skupa posvećenog stogodišnjici rođenja Meše Selimovića održan je danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Organizatori ovog kulturnog događaja su Akademija nauka i umjetnosti BiH, PEN centar BiH i gradovi Sarajevo i Tuzla.

Međunarodni naučni skup posvećen Selimoviću bit će održavan od 24. do 27. aprila.

U Tuzli će 24. aprila biti održani razgovori o Meši kao uvod u jednodnevni međunarodni naučni skup zakazan u Sarajevu 26. aprila. Razgovore o Meši vodit će književni teoretičari, profesori i slavisti: Enver Kazaz i Alma Denić-Grabić iz BiH, Davor Beganović iz Njemače i Andrew Wachtel iz SAD-a.

U Narodnom pozorištu Tuzla 25. aprila bit će izvedena predstava „Tvrđava“ koju je po romanu Meše Selimovića režirao Sulejman Kupusović.

U ponedjeljak 26. aprila, na dan rođenja Meše Selimovića, Akademija nauka i umjetnosti BiH će, zajedno sa suorganizatorima PEN Centrom, Gradom Sarajevo i Općinom Tuzla u svojim prostorijama upriličiti jednodnevni međunarodni naučni skup o književnom djelu Meše Selimovića, na kojem će učestvovati književni teoretičari iz cijelog svijeta.

U okviru manifestacije posvećene Meši Selimoviću u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti bit će otvorena postavka "Na putu do tvrđave - Život i djelo Meše Selimovića

(1910-2010)".