Sarajevo
0

Naučni skup posvećen djelu Dževada Karahasana

FENA
Dževad Karahasan (Foto: FAZ.net)
Dževad Karahasan (Foto: FAZ.net)
"Sjene gradova: Karahasanovo književno i filozofsko djelo" tema je naučnog skupa posvećenog istaknutom bh. živućem književniku Dževadu Karahasanu koji je otvoren danas u Sarajevu u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", PEN centra BiH i časopisa "Odjek".

Jednodnevni skup ima za cilj ostvariti cjelovit prikaz književnog i misaonog Karahasanovog djela. Bit će razmatrana raznovrsnost njegovog stvaralaštva - romana, drame, eseja i teorijskih studija, brojnost analitičkih prikaza te ukazano na prvorazredan interes kulturne javnosti u BiH i svijetu na njegovo sabiranje i predstavljanje u dostupan prikaz.

Učesnici su teoretičari književnosti, dramaturzi, književnici, filozofi i naučnici iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Naučni skup bit će realiziran kroz tri panela s temama - "Karahasanovo djelo u svjetskim tokovima", "Karahasanovo djelo u pluralnom vidiku Bosne" te "Karahasanovo djelo u središtu i na rubu književnosti".

Uvodnim je obraćanjem učesnike pozdravio predsjednik BZK "Preporod" Senadin Lavić, istaknuvši očekivanje da će skup rezultirati dobrim nizom radova koji će biti odštampani u vidu publikacije, ali i da će iznjedriti nove ideje i izlaganja te kvalitetan razgovor sa zaključcima o eminentnom bh. književniku i njegovom djelu.

Prvim izlaganjem nazvanim "Poetika Dževada Karahasana, modernistička tradicija i književne tendencije kasnog 20. stoljeća" skup je otvorio Vahidin Preljević (BiH), naglasivši da se Karahsanovi tekstovi svim silama protive svođenju na monološke tokove.

On navodi Karahasanov čvrst stav da književnosti pripada etička misija da po sjećanju rekonstruira ono što smo gledali i znali. Njegovo sjećanje ima i kulturno-historijsku dimenziju.

"Smatra da se čovjek sve više svodi na stroj u posvemašnjoj mašinizaciji života, donoseći sliku savremenog svijeta kao ruševine. To je svijet bez veze sa tradicijom i kulturnim pamćenjem", istaknuo je Preljević.

Također je potcrtao da Karahasan osnovu današnjeg poretka svijeta vidi u kulturnom zaboravu, naglašavajući da je kultura pamćenja osnova za dinamički kulturni proces. Naveo je i misao ovog književnika da manija čišćenja i protjerivanja "neispravnih" postaje osnovna kultura Zapada.

Skup će biti završen raspravom učesnika i razgovorom s Dževadom Karahasanom.