Kultura
0

Nastup Bosne i Hercegovine na 58. Cannes Film Festivalu

Sarajevo-X
Na predstojećem 58. Cannes Film Festivala koji će se održati od 11. do 22. maja 2005. godine, Bosna i Hercegovina se pridružuje grupi od 74 zemlje sa prostorom na filmskom marketu (International Village - Marche du film) koji predstavlja međunarodnu platformu za prezentaciju i promociju filmskih projekata i nacionalnih kinematografija.

Predstavljanje Bosne i Hercegovine na Marketu organizuje se u cilju promocije naše kinematografije i filmskih autora, te pružanja međunarodne platforme Sarajevo Film Festivalu za ostvarivanje neophodnih kontakata i pristupa međunarodnoj mreži filmskih profesionalaca.

U okviru aktivnosti na bh. štandu planirano je i predstavljanje publikacije Udruženja filmskih radnika BiH Bh. film 2004-2005. Riječ je o publikaciji koja nudi sve relevantne informacije o bh. kinematografiji. U njoj se nalazi pregled kratkih i dugometražnih igranih, te dokumentarnih filmova koji su završeni tokom 2004./2005. godine ili su trenutno u fazi produkcije ili postprodukcije.

Ova publikacija također obuhvata informacije o bh. producentskim kućama kao i podatke o strukturi i načinu funkcionisanja Fonda za kinematografiju BiH, te na taj način predstavlja efikasan instrument za prezentaciju naše kinematografije filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta.

U saradnji sa Udruženjem filmskih radnika BiH na štandu će svim zainteresovanim međunarodnim učesnicima Marketa biti distribuisan promotivni/informativni (štampani i video) materijal bh. filmskih projekata iz protekle godine, kao i projekata koji su trenutno u fazi produkcije ili postprodukcije.

SFF iskoristiće štand i za promociju svog 11. izdanja koje će se održati od 19. do 27. avgusta s posebnim akcentom na koprodukcijski market CineLink SFF.

Predstavnici CineLinka aktivno će učestvovati na Cannes Producers Networku u cilju predstavljanja projekta SFF i pozivanja što većeg broja predstavnika međunarodnih producentskih kuća u Sarajevo.

Amra Bakšić-Čamo, Project Manager CineLinka biće jedan od domaćina-moderatora na svakodnevnim razgovorima i okruglim stolovima Producers Networka koji je ove godine uvrstio SFF među 15 najznačajnijih festivala koji će imati priliku da prezentuju svoj rad eminentnim producentima i distributerima koje okuplja Cannes Film Festival. Također, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra biće domaćin okruglog stola na Producers Networku na kojem će biti predstavljen rad SFF na promociji i prezentaciji filmskih autora iz BiH i regiona.

U okviru Cannes Film Festivala, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, bh. film će biti domaćin koktela na koji su pozvani najugledniji predstavnici filmske industrije.

Štand BiH lociran je u centralnom dijelu Marketa i zauzima prostor od 50 metara kvadratnih (25 m2 unutrašnjeg prostora i 25 m2 terase). Štand je opremljen po vrhunskim profesionalnim standardima sa prostorom za svakodnevne sastanke i panel diskusije, te punom opremom koja uključuje LCD ekran koji pruža mogućnost prezentacije video-materijala (prikazivanje inserata ili filmova bh. producentskih kuća).

Štand BiH biće otvoren od 11. do 21. maja 2005. godine sa aktivnostima od 09.00 do 20.00 sati.

U okviru programa L' Atelier du Festival 58. Cannes Film Festivala rediteljka i scenaristica Aida Begić i producentica Elma Tataragić brojnim producentima iz cijeloga svijeta predstaviće svoj projekat Snijeg. Riječ je o dugometražnom igranom projektu koji će se snimati u produkciji MAMAFILMA (Sarajevo). Ovaj projekat do sada je dobio nagrade: 2002. Nagrada Andre Malraux za najbolji scenarij

  1. Doprinos za razvoj scenarija - Fondacija za kinematografiju Sarajevo
  2. Hubert Bals developent grant; Balkan Fund Nagrada; Moulin D'Ande rezidencija - Filmski festival mediteranskog filma u Montpellieru; Goteborg Film Fund Grant
  3. L’ Atelier du Festival selection - Cannes Film Festival