Kultura
0

Narodnom pozorištu Sarajevo za predstavu "Legenda o Ali-paši" najviše nagrada

FENA
Dodjelom nagrada i predstavom "Rat i žena", koju je u čast nagrađenih igrao ansambl "Beledi Teatra" iz Istanbula, sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici završen 5. Festival bosanskohercegovačke drame "Zenica 2006.".

Ocjenjivački sud kojeg su činili: prof. dr. Srđan Vukadinović, predsjednik, Tatjana Feher, Šefika Korkut - Šunje i prof. dr. Miljko Šindić najveći broj nagrada dodijelio je ansamblu Narodnog pozorišta Sarajevo, koji se na ovogodišnjem Festivalu predstavio dramom "Legenda o Ali - paši", režisera Sulejmana Kupusovića.

Glavna nagrada za najbolje izvedeni bh. dramski tekst pripala je Dževadu Karahasanu, za tekst "Prikazanje", u izvedbi Teatra Kabare Tuzla; nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi "Legenda o Ali-paši", u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo; nagrada za najbolju režiju pripala je redatelju Sulejmanu Kupusoviću, za režiju predstave "Legenda o Ali-paši"; nagrada za najbolju dramatizaciju ravnopravno je pripala Sulejmanu Kupusoviću, za dramatizaciju romana "Legenda o Ali-paši" Envera Čolakovića i Željku Stjepanoviću za dramatizaciju teksta Gojka Banovića "Petar Kočić", u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada za najbolju glumicu Festivala pripala je Gordani Boban, za ulogu Suzane, u predstavi "Ženski turbofolk bend" Kamernog teatra 55 Sarajevo; nagrada za najboljeg glumca Festivala ravnopravno je pripala Vojinu Ćetkoviću, za ulogu Hasana, u predstavi "Derviš i smrt" Kruševačkog pozorišta i Adnanu Haskoviću, za ulogu Alije Lepira u predstavi "Legenda o Ali-paši"; nagradu za najbolje ostvarenje mladog glumca/glumice ravnopravno su podijelili: Semir Krivić, za ulogu Dine, u predstavi "Djeca sa CNN-a" Pozorišta mladih Sarajevo, Mario Drmać, za ulogu Hadživata, u predstavi "Legenda o Ali-paši" Narodnog pozorišta Sarajevo, Dejan Zorić, za ulogu Petra Kočića mlađeg, u predstavi "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Emina Goletić, za ulogu Anice u predstavi "Prikazanje" Teatra Kabare Tuzla.

Nagrada za najbolju scenografiju ravnopravno je pripala Geroslavu Zariću, za scenografiju u predstavi "Derviš i smrt" Kruševačkog pozorišta i Marijeli Margeta, za scenografiju u predstavi "Legenda o Ali-paši" Narodnog pozorišta Sarajevo; nagrada za najbolju kostimografiju dodijeljena je Ameli Vilić za kostimografiju u predstavi "Legenda o Ali-paši"; nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Asimu Horoziću za muziku u predstavi "Legenda o Ali-paši".

Ocjenjivački sud 5. Festivala bh. drame "Zenica 2006." dodijelio je i četiri specijalna priznanja. Priznanje za scenski pokret - predstavi "Nevjesta od kiše" Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, Priznanje za scenski govor -glumački ansambl predstave "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, Priznanje za partnersku igru - Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Cetinje u predstavi "Nije čovjek ko ne umre" i Priznanje za kolektivnu igru - ansamblu Teatra Kabare Tuzla za predstavu "Prikazanje". Direkcija 5. Festivala bh. drame "Zenica 2006." na čelu sa direktoricom Radmilom Preininger, Nagradu za životno djelo dodijelila je bivšoj glumici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Šefiki Korkut Šunje. Nagrada novinarskog žirija lista "Naša riječ" pripala je Semiru Kriviću, za ulogu Dine u predstavi "Djeca sa CNN-a".

Tokom 5. Festivala bh. drame "Zenica 2006.", od 23. maja do 1. juna u glavnom programu prikazano je osam predstava.