Kultura
31

Narodno pozorište Tuzla ponovo pokreće časopis "Pozorište“

Piše: M. Bošnjak
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon više od 25 godina od izlaska posljednjeg broja Narodno pozorište u Tuzli namjerava ponovo pokrenuti izlaženje specijaliziranog časopisa za kulturu "Pozorište".

Ovo glasilo pokrenuli su 1962. godine rukovodioci i saradnici Narodnog pozorišta, tadašnji direktor Radoslav Zoranović, zatim, prof. Zdravko Petrović, slikar Mensur Dervišević, književnik Derviš Sušić, novinar Vitomir Pavlović i mnogi drugi kulturni poslenici prijeratne Tuzle.

Časopis je isključivo tretirao problematiku teatra u Tuzli i drugim dijelovima BiH, ali je tematikom vrlo brzo postao respektabilno glasilo za pozorište na području cijele bivše Jugoslavije.

Časopis je ugašen uoči rata u BiH, većina osnivača i saradnika više nisu živi. Sadašnji direktor Narodnog pozorišta u Tuzli Armin Ćatić najavio je izlazak novog broja časopisa Pozorište početkom naredne godine.

Prema riječima Ćatića, list bi se štampao dva puta godišnje, a saradničku ekipu činili bi eminentni autori - pozorišni kritičari, redatelji, glumci, novinari i drugi kojima su u srcu "daske koje život znače“.