Kultura
0

Narodno pozorište Sarajevo priprema Nušićevu "Ožalošćenu porodicu“

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo (NPS) priprema novu premijeru, a riječ je o predstavi "Ožalošćena porodica", koju po tekstu Branislava Nušića režira Ahmed Imamović.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija kazao je Feni da je to prvi put nakon rata da ovo pozorište na scenu postavlja neki od Nušićevih komada, iako je on vrlo poznat publici.

"Odlučili smo se za Branislava Nušića zbog toga što ove godine obilježavamo 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo, a Nušić je bio prvi direktor ove kulturne ustanove, tako da je ova predstava svojevrsni omaž našem prvom direktoru", istakao je Sijamija.

Nušićeva "Ožalošćena porodica" je komedija u tri čina, komad koji u sebi ima elemente verbalne komedije, elemente komedije situacije, vrlo dobro ispisanih likova, karaktera, interesantnih i komičnih situacija...

To je zanimljiva komedija o jednoj "ožalošćenoj" grupi ljudi koja iščekuje nasljedstvo i uveliko dijeli blago koje nije dobila. U tom komediografskom djelu Nušić je dao "galeriju lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom".

„U toku pripreme u posljednjih mjesec i po dana često smo prekidali probe zbog smijeha i mislim da će ova vrste predstave dobro doći publici da se oraspolože i nasmiju, i to im mogu obećati uz sjajan glumački ansambl“, kazao je Sijamija.

U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Alen Muratović, Sead Pandur, Amra Kapidžić, Vedrana Seksan, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija i drugi glumci.

U Narodnom pozorištu Sarajevo glumci danas imaju dvije probe i prvi put se susreću s kostimima, šminkom i maskom. Naredne sedmice glumački ansambl ulazi u generalne probe, pred premijeru koja je zakazana 27. maja.