Kultura
0

Narodno pozorište Sarajevo gostuje na festivalima u Tuzli i Brčkom

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo imat će u narednom periodu predstavnika na dva ovogodišnja festivala u Tuzli i Brčkom.

Riječ je o predstavi "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna" u režiji Sulejmana Kupusovića, saopćeno je iz Pres- službe NP Sarajevo.

Ova predstava je jedna od najposjećenijih i najgledanijih u NPS. Priča je smještena u jedno bosansko selo i kroz mentalitet njegovih žitelja, uz pomoć Hamleta, sklapa mozaik sveopćeg moralnog i duhovnog rasula u kome smo se našli nakon "demokratskih promjena".

Predstava je do sada dobila nagrade publike na "Pozorišnim igrama" u Jajcu i u Mostaru na Internacionalnom festivalu komedije "Mostarska liska", te nailazila na prepune sale u Osijeku, Slavonskom Brodu, Bihaću i Zenici.

Prvo gostvanje je zakazano za 20. novembar u Tuzli na 18. tradicionalnoj, međunarodnoj pozorišnoj reviji "Tuzlanski pozorišni dani 2011".

Drugo gostovanje je na regionalnom 28. festivalu pozorišta BiH u Brčkom. Istu predstavu - Brešanov "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna" izabrao je selektor Darko Lukić u takmičarski dio programa, a bit će izvedena 21. novembra.