Kultura
0

Narodno pozorište Sarajevo baletom otvara novu umjetničku sezonu

FENA
Narodno pozorište Sarajevo večeras će izvedbom baletne predstave "Žizela" ("Giselle") Adolfa Adama, za koju koreografiju potpisuje Edina Papo, otvoriti novu pozorišnu 2007./2008. sezonu.

Muzičkom izvedbom će dirigirati Ciprian Teodorascu, dok će kao gosti nastupiti prvaci Baleta Narodnog pozorišta Beograd Ana Pavlović i Konstantin Kostjukov.

Balet "Žizela", najpoznatiji balet iz doba romantizma, postojanje duguje francuskom piscu i pjesniku Theophileu Gautieru. Napisao je komad baziran na germanskoj legendi koju je našao u knjizi njemačkog pjesnika Heinricha Heinea.

Balet je izveden u Rusiji poslije 1842., ali je bio ispušten iz repertoara zemalja zapadne Evrope nekoliko decenija kasnije. Jedino je 1910., ponovo izveden u Francuskoj.

"Žizelu" su od njene premijere igrali poznati baletani i balerine, kao što su Olga Spessivtseva, Alicia Markova, Anna Pavlova, Margot Fonteyn, Yvette Chauviré, Carla Fracci, Natalia Makarova i mnogi drugi.

Predstavi, koja će početi u 19.30 sati, prethodit će otvaranje prve samostalne izložbe Branka Dursuma "Pozorišni plakat".

Na izložbi u foajeu Narodnog pozorišta u 19.00 sati publici će biti predstavljeni plakati koje je Dursum kreirao za predstave Narodnog pozorišta Sarajevo "Hanka", "Rodoljupci", "Ženidba", "Šišmiš", "Vesela udovica", "Nikola Šubić Zrinjski", "Ljubavni napitak", "Prvi put s ocem na izbore", "Ero s onoga svijeta", "Seviljski brijač", "Labudovo jezero", "Katarina bosanska kraljica", "Palčica" i druge.

Autor je i likovnog rješenja poštanske marke izdate u povodu 60 godina Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a već tri godine autor je kompletnog vizualnog identiteta manifestacije "Dani hrvatske kulture u BiH" koju organizira Ambasada Republike Hrvatske.

Nova umjetnička sezona Narodnog pozorišta bit će nastavljena 5. oktobra predstavom "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, rađenom u režiji Petra Večeka.