Kultura
0

Narodno pozorište RS: Ovoj godini pet novih predstava

FENA
Narodno pozorište Republike Srpske u ovoj godini pripema izvođenje pet novih predstava.

Prva ovogodišnja premijera trebalo bi da bude predstava "Staza divljači" po tekstu Franca Ksavera Kreca, najvjerovatnije krajem februara ili početkom marta, najavio je Ljubiša Savanović, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS-a.

Nakon toga slijedi i prvo izvođenje "Tri sestre" po dijelu Antona Pavloviča Čehova, te "Divlje meso", predstava koju će režirati Lari Zapia iz Hrvatske, a koja bi trebalo da otvori i banjalučki Teatar fest.

U planu je rad i na prestavi "Ožalošćena porodica" i na kraju sezone na maloj sceni igrat će se "Nije čovjek ko ne umre", po tekstu Velimira Stojanovića.

Savanović je rekao da je Narodno pozorište RS-a u protekloj godini postiglo značajne uspjehe, izvedeno je pet premijera, četiri na velikoj i jedna na maloj sceni, a ansambl je gostovao u brojnim gradovima u zemlji i u inostranstvu.

Najgledanija predstava, izvođena 50 puta tokom prošle godine, je "Gospođa ministarka".

Savanović ističe i da su pokazali da se mogu "nositi" sa velikim projektima, poput "Romea i Julije", "Madam San Žen", "Gospođica Julija"...

Zadovoljni su i povećanim brojem gledalaca, uz popunjenost sale, koja se kreće, naveo je, oko 95 posto, a sve više je i mlađe publike.