Kultura
0

Narodno pozorište Mostar otvorilo novu umjetničku sezonu

FENA
Narodno pozorište Mostar u petak je otvorilo novu umjetničku sezonu i to premijerom predstave "Mrtve ribe plivaju na leđima", koja je rađena po tekstu višestruko nagrađivanog bh. književnika Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić Oručević.

Predstava, koja je ujedno i premijera i praizvedba Mlakićevog teksta, izvedena je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a prva repriza je u subotu, 24. septembra, u 20 sati.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da će ova sezona biti u znaku domaćih autora ocjenjujući kako BiH ima sasvim dovoljan broj kvalitetnih autora, reditelja i dramaturga te da na ovaj način žele podsjetiti i publiku s kakvim sve blagom BiH raspolaže.

"Narodno pozorište Mostar je sve interesantniji partner i drugim institucijama kulture tako da smo već gostovali u Trebinju i Goraždu, a dogovorili smo gostovanja u Sarajevu, Zenici i u Rijeci", istaknuo je Mujkanović.

Govoreći o predstavi, rediteljica Tanja Miletić Oručević kazala je kako je riječ o prvoj koprodukciji tri bh. teatra - Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dodala je kako je to bio prilično "vratoloman projekt" u različitim aspektima, ali da je suradnja između svih tih 17 ljudi bila fantastična i bez ikakvih problema.

Priča predstave smještena je u neimenovanu, ali svima poznatu i vrlo blisku bosanskohercegovačku sredinu i otvara put u iznalaženje onih poveznica koje sve nas spajaju i koje su svima bliske, ma koliko da su fabulom teške i traumatične.

U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Atila Aksoj.