Kultura
0

FOTO / Napretkov trio "Pons" održao koncert u Rimu

FENA
Napretkov Trio "Pons" iz Mostara održao je u utorak cjelovečernji koncert u jednoj od najljepših crkava u Rimu, bazilici Santa Maria in Aracoeli.

Članovi Trija Lidija Gavran (violina), Amila Jankoski (violina) i Damir Bunoza (klavir), izvodeći Vivaldijev Koncert u d-molu, Corellijevu Sonatu da camera, dvije Mozartove crkvene sonate, poznati Oblivion Astora Piazzole i Bosanski akvarel Ramiza Tahirija, još su jednom dokazali da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne muzičare koji mogu ponuditi ugodne glazbene trenutke i probranoj publici kakva je bila na ovom koncertu, saopćeno je iz Napretka.

Koncert, kojeg su organizirali Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar i talijanska organizacija Movimento Cristiano Lavoratori, a pod visokim pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, okupio je velik broj ambasadora i diplomata akreditiranih pri Vatikanu, ali i drugih osoba iz javnog i političkog života.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Jasna Prpić Krivošić, pozdravljajući prisutne, naglasila je kako se koncert održava u čast posljednje bosanske kraljice Katarine, koja je 1478. pokopana u ovoj crkvi te je predstavila i letak o kraljici Katarini koji će ubuduće biti dostupan posjetiteljima bazilike.

Glavni sekretar HKD-a Napredak Vanja Gavran također je zajedno s Triom "Pons" boravio u Rimu.

"Organizacija ovog koncerta veliko je priznanje i za sam Trio, ali i Napredak. Nije bezrazložno naziv našeg trija Pons – Most. Oni su, kao što je i Napredak, most koji povezuje ljude dobre volje", rekao je Gavran.

Na koncertu je bio i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, stoji u saopćenju.