Kultura
17

"Napredak" upriličio svečani božićni koncert u Narodnom pozorištu

FENA
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" upriličilo je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo svečani božićni koncert, kao centralni događaj tradicionalne manifestacije Napretkovi božićni dani.

Ovim koncertom, kao i drugim sadržajima ovogodišnje manifestacije, obilježava se 25. obljetnica od obnove Društva.

Prisustvovali su mu brojni građani, predstavnici kulturnog, političkog i društvenog života Sarajeva i BiH, te diplomatskog kora.

Repertoar je donio klasična djela koja se tradicionalno izvode na Božić, uz božićne popijevke karakteristične za ovdašnje podneblje, poput "Radujte se narodi", "Zvončići", "U se vrijeme godišta" te "Tiha noć".

Nastupili su, između ostalih, Vedrana Šimić (sopran) i Ivan Jelić (tenor) pod dirigentskom palicom Daria Vučića, uz Orkestar Sarajevske filharmonije i Zbor Opere NPS-a.

  • Svečani božićni koncert postao je gala, a ovaj put naši posebni gosti su stipendisti "Napretka", jer želimo da mladi još više budu uključeni, imajući u vidu činjenicu da na njima svijet ostaje - prethodno je o ovom koncertu kazao predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić.

Manifestacija "Napretkovi božićni dani" otvorena je 12. decembra planinarskim druženjem na Trebeviću povodom 17. godišnjice obnove Hrvatskog planinarskog društva "Bjelašnica 1923", a zatvorit će je Likovni anali 21. decembra u Maloj galeriji Crkve sv. Ante na Bistriku.