Kultura
33

Napolju je sve hladnije, a TIFBU se tek zakuhao

Klix.ba
Atmosfera na festivalu TIFBU 2015. se lagano zagrijava bez obzira što su već zavladali minusi.

U petak navečer u Maloj sali KSC-a odigrana je predstava “Draga Jelena Sergejevna” Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad i Teatra FEDRA Bugojno, a prema tekstu Ljudmile Razumovske. Režiju i adaptaciju potpisuje Senada Milanović, a u predstavi igraju: Dubravka Nikolić, Radenko Špirić, Ines Jusufbašić, Jovana Tomić, Nedim Milanović, Branislav Roljić, Adin Rustempašić. Za tehničko vodstvo odgovoran je Edin Ćatić Bato.

Novembar je skoro iza nas, a publika je imala prilike gledati četiri predstave: "To ti je lajf", "Terapija", "Igra istine", i "Draga Jelena Sergejevna".

TIFBU2015. na radost ljubitelja teatra se nastavlja i u decembru. Na repertoaru nas očekuju kvalitetne i zanimljive predstave. Već 2.12. u Maloj sali KSC-a bit će prikazana predstava "Cirkus i Čehov".

Ova predstava je u principu ispit prve godine studija glume Akademije umjetnosti u Banjoj Luci u klasi profesorice Elene Kostić. Vrlo rijetko (skoro nikada) se ispit glume prve godine prikazuje "široj javnosti" i ovo je, zaista, jedinstvena prilika da publika vidi nesvakidašnji scenski performans koji predano izvodi 11 mladih studenata i toplo preporučujemo da svi zainteresirani karte rezervišu na vrijeme i uživaju u magiji teatra kakva se rijetko viđa, saopćeno je iz TIFBU.

Nakon studenata u petak, 4.12. TIFBU proslavlja pet godina predstave "Čekajući Marčela". Radi se o prvoj predstavi u BiH koja je rezultat koprodukcije Teatra FEDRA Bugojno i Kulturne scene Male stvari Trebinje.

"Da smo napravili dobru predstavu znali smo odmah na premijeri tog 4. decembra 2010. godine, ali da će predstava imati više od 60 izvođenja i živjeti pet godina, nismo znali, zato dođite da zajedno proslavimo pet godina čekanja Marčela", poručuju organizatori.