Projekt pozorišta iz tri zemlje
0

Nakon Virovitice, "Prokleta avlija" u Užicu i Tuzli

Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Pola vijeka od dodijele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću, tri pozorišta iz različitih zemalja realiziju projekt pozorišne predstave "Prokleta avlija". Riječ je o Kazalištu iz Virovitice, Teatru kabare iz Tuzle i Narodnom pozorištu iz Užica.

Kako je saopšteno na današnjoj pres-konferenciji u BKC-u Tuzla, predstava je imala svoju premijeru u Virovitici 23. septembra, u ponedjeljak uvečer predstavu će moći pogledati Užičani, a 2. oktobra, na dan oslobođenja Tuzle u II Svjetskom ratu, "Prokletu avliju" će moći pogledati i Tuzlaci u BKC-u uz ulaznicu od 5 KM.

Profesor Vlado Kerošević, koji u predstavi igra i Karađoza, naglasio je kako je projekt realiziran bez ijednog problema.

"Imali smo izvanrednu kohabitaciju i savršenu interakciju. Kada je tako, onda nema prepreka ka uspješnoj realizaciji. Inače, Teatar kabare je u suštini inicijator ovog projekta i to je za nas nešto epohalno. Na koncu želja svih nas je da se o Ivi Andriću, govori kao o piscu svih nas, te da je Ivo Andrić zajednička baština", kazao je prof. Vlado Kerošević.

Reditelj, ali i scenograf i dramaturg Nebojša Bradić, istakao je kako je predstava prešla trećinu planiranog puta. Kazao je da "Prokleta avlija" nije nikakav politički, već isključivo kulturni projekt.

On je 1995. godine završio adaptaciju pomenutog komada, a 1999. godine predstava je imala premijerno izvođenje u Kruševcu. Ipak, 2011. godine, 50 godina od dodijele Nobelove nagrade Ivi Andriću, pozorišni radnici iz Virovitice, Užica i Tuzle odlučili su da ujedinjenim snagama realizuju ovaj izuzetno značajan projekt.