Kultura
7

Nakon ubistva u Virginiji: Bijela kuća pozvala Kongres da ograniči kupovinu oružja

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Ubistvo reporterke i snimatelja u američkoj saveznoj državi Virginiji ponovo je uzburkalo debatu o povećanju kontrole prodaje oružja.

Ubica medijskih djelatnika Vester Lee Flanagan, poznatiji kao Bryce Williams, je u navodnom manifestu poslanom ABC-u naveo kako je oružje nabavio legalnim putem.

"Oružje sam platio 19. jula, a pucnjava u Charlestonu desila se 17. jula", napisao je Flanagan izazvavši debatu o utjecaju rasizma, ali i o kontroli prodaje oružja koje se u Sjedinjenim Američkim Državama bez posebnih ograničenja kupuje u tržnim centrima ili specijaliziranim radnjama.

Ubistvo reporterke Alison Parker i snimatelja Adama Warda koje je sticajem okolnosti doslovno prenošeno uživo na TV stanici WDBJ7 predstavlja još jedan primjer povećanja nasilja oružjem.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest iznio je mišljenje kako bi američki kongres u skorije vrijeme mogao usvojiti zakon koji bi znatno smanjio nasilje u SAD-u.

"Postoje neke očekivane stvari koje samo Kongres može učiniti. Postoje koraci kojima bi Kongres osigurao ograničenje, a da ne naruši ustavno pravo građana da posjeduju oružje", rekao je Earnest.