Kultura
0

Nakon tri decenije Beogradska filharmonija večeras u Sarajevu

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon dvadeset i devet godina, u glavnom gradu BiH večeras gostovat će Beogradska filharmonija, nastupajući u završnoj večeri XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Beogradska filharmonija nastupit će u punom sastavu, što podrazumijeva 96 muzičara. Šef-dirigent Dorijan Vilson predvodit će orkestar, a sarajevska će publika moći poslušati Šostakovičevu "Simfoniju br. 6", "Enigma varijacije" Edvarda Elgara te "Balkanski bolero" Jonela Petroija.

Direktor ove filharmonije Ivan Tasovac kazao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o jednoj od najmlađih filharmonija u Evropi s prosjekom 28 godina. Nedavno je izvršena ne samo građevinska rekonstrukcija objekta Filharmonije već i duhovna rekonstrukcija njenog orkestra.

Svaka sezona ove filharmonije je drugačija, ocijenio je, čemu je razlog što svaki koncert ima određenu temu, odnosno bude posvećen nekoj ljudskoj emociji – zahvalnosti, zabavi, sudbini, nostalgiji, kajanju itd., što svakako budi interesovanje i znatiželju ljubitelja muzike. Također, svaki mjesec ova institucija jednu nedjelju posveti djeci te će tako ovaj put svoju sezonu zatvoriti premijerom "Male sirene".

Koncert će početi u 20.00 sati.

Na repertoaru današnjeg, posljednjeg festivalskog dana je i regionalno pjesničko veče, koje će biti priređeno u Domu pisaca u 19.00 sati. Ovaj susret bit će upriličen u povodu Međunarodnog dana poezije i dočeka proljeća, a učestvovat će pjesnici iz Sarajeva, Zagreba, Podgorice, Novog Sada, Zenice, Banje Luke, Mostara te Ljubljane.

Slijedit će koncert Internacionalnog banda Sinana Alimanovića, koji će početi u 22.30 sati u Domu policije, dok će u kafani "Parkuša" u 23.45 sati biti otvorena izložba karikatura Đoke Ninkovića, kada će biti predstavljena 43 rada, koliko dana traje i Festival.

Ceremonija zatvaranja "Sarajevske zime", čiji je ovogodišnji moto bio "Neki drugi grad" najavljena je za 17.30 sati u Velikom parku. Zanimljivim programom, plesačima i vatrometom bit će ispraćena 23. "zima", a direktor Festivala Ibrahim Spahić tačno u ponoć će saopćiti teme 24. i 25. "sarajevske zime", koje će biti održane objedinjeno.