Kultura
31

Nakon što mu je IDIL uništio sve: Sirijski kipar u izbjeglištvu ponovo stvara umjetnička djela

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sirijski kipar Jamil Cacha je u izbjeglištvu u Turskoj nastavio umjetnički rad u rudniku mermera kako bi ponovo stvorio kolekciju i muzej po uzoru na one koje su mu teroristi IDIL-a uništili u rodnoj Siriji.

Tokom četiri decenije kiparskog rada u Siriji, Cacha je otvorio vlastitu galeriju sa bogatom kolekcijom umjetničkih djela, ali napadom terorističke organizacije ISIS je bio primoran da sa suprugom i dvoje djece napusti svoj dom i izbjegne u susjednu Tursku.

Teroristi su ovom umjetniku u potpunosti uništili dom, galeriju i opljačkali kompletnu umjetničku kolekciju. No, Cacha je po dolasku u turski grad Burdur nastavio sa radom u jednom rudniku mramora u mjestu Bucak.

Rukovodstvo rudnika mu je omogućilo da radi i otvori atelje u kojem sam bira kamen podoban za kiparsku obradu, a za dva mjeseca je već napravio blizu 20 umjetničkih djela.

Svojim radom je već pobrao simpatije radnika rudnika, a namjera mu je da svoje radove predstavi na izložbama u Burduru i Istanbulu.

U razgovoru sa novinarima, Cacha ističe da je u rodnoj Siriji radio sa kamenom serpentina i da je izlagao u velikim galerijama u Holandiji, Francuskoj, Kuvajtu i Jordanu.

"Po dolasku u ovaj rudnik sam vidio da ovdje ima kamena travertena i to je postao moj izvor inspiracije. Počeo sam izrađivati kipove poput onih u antičkom gradu Kremna, koji se nalazi u blizini rudnika. Sretan sam da sam došao ovdje nakon što sam protjeran iz Sirije. Nije mi bitno samo da budem slobodan, već da imam i umjetničku slobodu. Ostao sam bez svega što sam u životu stvorio, ali sada sve gradim nanovo“, kazao je Cacha.

Jedan od šefova rudnika mramora Suleyman Aksoy je kazao da je Cacha u rudnik došao po preporuci jednog Sirijca koji radi u toj firmi.

"Njegova djela pokazuju da se radi o izuzetno nadarenom umjetniku. Ponudili smo mu da ostane ovdje i on je to prihvatio. Sada nam pokazuje druge dimenzije kamena koji godinama vadimo iz rudnika“, kazao je Aksoy.