Kultura
20

Nakon sinoćnjeg koncerta u Mostaru, Arsen i Matija Dedić večeras u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Turneja Arsena i Matije Dedića počela je sinoć u mostarskoj dvorani Herceg Stjepan Kosača, a ovaj dvojac će večeras nastupiti pred sarajevskom publikom u BKC-u u 20 sati.

U intervjuu koji je dao za Klix.ba, Arsen Dedić je govorio o smrti Kemala Montena i gubitku svog velikog prijatelja.

On je na svom sinoćnjem koncertu u Mostaru na svoj način, pjesmom, odao počast Kemalu Montenu, a to namjerava učiniti i večeras u BKC-u. Pored njegovog standardnog repertoara, publika će imati priliku čuti i nekoliko novih pjesama iz Dedićeve buduće knjige.

Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić napisao je, komponovao i izveo mnoge dojmljive i misaone pjesme, te je svojim izvornim stilom stekao mnoge poklonike. Smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike, ali osnovno određenje mu je muzika, kojom je, spajajući je s poetskim, stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio. Javlja se kao kompozitor, interpret, pjesnik, producent, dirigent, svirač. Komponovao je stihove Krleže, Cesarića i Goloba. Njegove pjesme su prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a za mnoge je i sam pisao, kao što su Gabi Novak, klape, Ibrica Jusić i drugi. Veliki dio njegovog opusa čini primijenjena muzika za TV, film i pozorište. Dobitnik je velikog broja nagrada na području popularne muzike. Uz ostale nagrade treba istaknuti Vjesnikovu Nagradu Slavenski, nagradu Premio Tenco, te Premio Brel i Porin, za životno djelo. Odlikovan je Redom zasluga za narod srebrnog vijenca u SFRJ.

Matija Dedić hrvatski jazz pijanist i kompozitor, sin istaknutih hrvatskih muzičara pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića. Već s pet godina počeo je svirati klasičnu muziku na klaviru. Slušao je skoro sve muzičke stilove te ubrzo otkriva jazz koji mu daje mogućnost više kreativnog i osobnog pogleda na muziku. Tokom godina svirao je u gotovo svim zemljama Evrope te u SAD-u s velikim muzičkim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, Gianni Basso, Miles Griffith, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Jim Madison, Jeff Ballard, Salvatore Maiore i mnogi drugi. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemenih nagrada i priznanja kao što su nagrada "Porin" za najbolji jazz album (Octopussy) i jazz numera (Picture's), nagrada Hrvatskog društva kompozitora za album Octopussy kao najboljeg mladog hrvatskog kantautora i autora u posljednjih 10 godina.