Kultura
0

Nakon šest godina otvoren ruski teatar Bolshoi

SRNA
(Foto: AP)
Ruski Bolshoi teatar otvoren je u slavljeničkoj atmosferi poslije šestogodišnjeg renoviranja u koje je uloženo 700 miliona dolara.

Crvenim tepihom na ceremoniji otvaranja prošetali su političari, milijarderi, filmski režiseri i najugledniji ruski modni kreatori. Bolshoi teatar osnovan je na inicijativu carice Katarine Velike 1776. godine i od tada je ova operska i baletska kuća izrasla u jedan od svjetskih kulturnih simbola.

   Premijer Vladimir Putin, koji će se ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima u martu sljedeće godine, nije prisustvovao predstavi zbog ranije ugovorenih obaveza sa agencijom za finansijske kontrole, saopštio je njegov portparol.

   Na scenu Bolshoia izašlo je oko 100 muzičara i operskih pjevača, koji su izveli temu "Slavsja" ruskog kompozitora iz 19. vijeka Mihaila Glinke. Ispred teatra bila je postavljena svečana garda Kremlja.

   Teatar je preživio tri požara, bombardovanje u Drugom svjetskom ratu i poplavu od podzemne rijeke. Sada je obnovljen u stilu u kojem je i izgrađen, pokriven zlatnim listovima, a pridodata su mu najnovija akustična rješenja.

   Poslije višegodišnjeg nemara i intenzivne upotrebe tokom sovjetskih vremena, teatar je zatvoren 2005. godine radi renoviranja. Baletska trupa Bolshoi nastavila je da radi na obližnjoj, ali manjoj Novoj sceni.

   Na  otvaranju nastupile su najbolje ruske balerine Svjetlana Zakarova i Marija Aleksandrova, a među gostujućim operskim pjevačima bili su Francuskinja Natali Desai i litvanski sopran Violeta Urmana.
   Izveden je potpuno ruski repertoar, uključujući djela kompozitora Aleksandra Borodina, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Prokofjeva.