Tvrdnje italijanskog naučnika
0

Nakon 80 godina na zidu nađena Michelangelova slika

Sarajevo-x.com
Slika za koju se vjeruje da je Michelangelova
Slika za koju se vjeruje da je Michelangelova
Izgubljena slika renesansnog umjetnika Michelangela pronađena je na zidu u jednoj ustanovi pri Univerzitetu Oxford u Velikoj Britaniji, tvrdi jedan italijanski naučnik.

Antonio Forcellino smatra da je slika, koja pokazuje raspeće i za koju se vjerovalo da je djelo Marcella Venustija, zapravo još jedno remek-djelo velikog slikara Michelangela.

"Infra-crvenom tehnologijom otkrili smo pravog autora ovog djela", kazao je Forcellino za BBC.

Slika je godinama bila okačena na zidu Campion Halla, ustanove pri Univerzitetu Oxford. No, sada je uklonjena i poslana u muzej Ashmolean na čuvanje.

"Riječ je o iznimno lijepom umjetničkom djelu, ali i isuviše vrijednom da bismo ga držali na našem zidu", kazao je otac Brendan Callaghan.

Istakao je da se zbog saznanja da bi to mogla biti Michelangelova slika u njemu miješa uzbuđenje i lagana zabrinutost.

"Ostaviti sliku da visi na našem zidu nije bila dobra ideja. Vrijednost slike u posljednje tri godine je desetorostruko veća, pa čak i da nije riječ o Michelangelovom djelu. Nema sumnje da će slika izazvati rasprave u krugu istoričara umjetnosti", kazao je Callaghan.

U knjizi "The Lost Michelangelos" naučnik Forcellino je naveo da to djelo nije mogao naslikati niko drugi do sam italijanski slikar Michelangelo.

Inače, sliku je Campion Hall kupio na jednoj aukciji 1930. godine.