24.novembra u NP Sarajevo
0

Nakon 32 godine opera "Don Pasquale" u Sarajevu

FENA
Komična opera u tri čina "Don Pasquale" Gaetana Donizettija premijerno će biti izvedena 24. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon pune 32 godine od njene posljednje izvedbe pod okriljem tog pozorišta.

"Don Pasquale" se smatra najzrelijim i muzički najizvornijim Donizettijevim djelom te operom ocrtanih karaktera i spretno razvijenih situacija.

Opera će biti izvedena pod dirigentskom palicom Daria Vučića te u rediteljskoj postavi bugarskog gosta Ogniana Draganoffa.

Direktorica Opere NP Sarajevo Amila Bakšić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Donizetti jedan od najistaknutijih talijanskih kompozitora, te da se smatra tvorcem italijanske romantične operne umjetnosti. Potcrtala je da je najveći broj uloga povjeren domaćim snagama.

Naglasila je da je riječ o trećoj postavci ove opere na scenu sarajevskog Narodnog pozorišta, jer je prvi put izvedena još 1953., a posljednji 1977. godine.

Reditelj Ognian Draganoff, koji četvrti put gostuje u NP Sarajevo, smatra da je cijeli tim uspio napraviti interesantnu priču, postavljenu u nešto moderniji kontekst. Pored ljubavi, koja završava sretnim krajem, predstava se dotiče i borbe između dvije modne kuće.

Kazao je da je predstava rađena u komornom stilu, te da je uspostavio odlično razumijevanje sa članovima Hora Opere NP Sarajevo i Orkestra Sarajevske filharmonije, kao ključnih faktora cjelokupne izvedbe.

Ekipa cijele predstave istaknula je uzbuđenje pred predstojeću premijernu izvedbu, naglašavajući naporan rad, ali i odlične rezultate, među kojima se posebno izdvajaju kostimi i scenografija.

Denis Isaković će se naći u naslovnoj ulozi Don Pasquala, Norinu će igrati Aida Čorbadžić-Valka, doktora Malatesta Armando Puklavec, te notara Leonardo Šarić. Gostujući su solisti Nikša Radovanović i Saša Petrović.

Izvedba opere će početi u 19.30 sati.