Kultura
0

Nakon 12 godina balet "Giselle" na sceni Narodnog pozorišta

FENA
Narodno pozorište (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Narodno pozorište (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijera baleta "Giselle" u koreografiji Edine Papo bit će održana 19. decembra na sceni Narodnog pozorišta.

O historijatu baleta koji predstavlja jedno od najznačajnijih djela baletne umjetnosti te o novoj postavci koju će imati priliku da vidi sarajevska publika govorila je direktorica Baleta Edina Papo.

Papo je podsjetila da je prva sarajevska izvedba ovog baleta bila 1961.godine, slijede potom izvedbe 1974.,1981., 1991. i 2002. godine.

Ulogu Giselle tumačile su prvakinje baleta poput Katarine Kocke, Emine Kamberović, Tatjane Kladničkine, Elvire Tarasove.

Sad, toliko godina kasnije, kako je rekla Papo, u ulozi Giselle nastupit će mlada balerina koja je stasala u sarajevskom baletu Tamara Ljubičić što je, kako smatra Papo, uz činjenicu da je Balet Narodnog pozorišta uspio da postavi i pored svih teškoća ovo djelo na scenu veoma značajno.

Kako je Papo istakla ova premijera, koja je u nekim segmentima i obnova, urađena je prije svega uz napore i entuzijazam ansambla Baleta Narodnog pozorišta.

Gost prvak baletnog ansambla Slovenskog narodnog gledališča (SNG) Maribor Anton Bogov rekao je da se veseli premijeri te da je želja ansambla da gledaocima uljepša bar jedan dan.

Za Tamaru Ljubičić uloga Giselle je izazov, ali je uz podršku Edine Papo uspjela ostvariti svoju Giselle.

Baletom diriguje Samra Gulamović, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić, koncert- majstor Arijana Zupčević.

U predstavi će biti korištena scenografija koju je svojevremeno osmislio Slobodan Bobo Perišić.

Osim Tamare Ljubičić i Antona Bogova nastupit će i Mihail Matescu, Admir Kalkan, Dajana Popović, Mensud Vatić, Mia Jahić, Nataša Pavlović, Jovana Milosavljević, Ioan-Vasile Soit, Ekaterina Vereščagina te Orkestar Sarajevske filharmonije, članovi hora Opere Narodnog pozorišta i učenici srednje umjetničke škole -odsjek balet.

Balet u dva čina Giselle prvi put je izveden u Parizu 1841. godine. Pierre Jules Theophile Gautire je napisao libreto a muziku Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges.