Kultura
2

Najviše novca za zaštitu kulturnog i graditeljskog naslijeđa

FENA
Prema Izvještaju o utrošku novca transfera za period 1. januara do 30. septembra ove godine, Federalno ministarstvo kulture i sporta je u tom vremenu pomoglo niz kulturnih manifestacija, udruženja građana, pomoglo izradu projekata i izvođenje radova na obnovi i zaštiti objekata kulturne i graditeljske baštine, te pomagalo sport od značaja za Federaciju BiH.

U poglavlju Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH u prvih devet mjeseci 2007. godine realizirano je 2.113.633 KM ili 84,55 posto sredstava transfera. Između ostalog, novac su dobili Matica Hrvatska Mostar za Mostarsko proljeće, Centar Andre Malraux za Evropske književne susrete, Dom kulture Jajce za 25. pozorišne igre, Obala Art Centar za Sarajevo film festival, Akademija nauka i umjetnosti BiH za programske aktivnosti....

Za prvih devet mjeseci 2007. godine, u okviru transfera za udruženja građana i organizacije u oblasti kulture, realizirano je 760.932 KM ili 76 posto ukupnih sredstava, a pomoć za svoje aktivnosti su dobili, među ostalim, Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Fakultet islamskih nauka, Srpska pravoslavna crkva u Općini Zenica, Franjevačka teologija u Sarajevu, Asocijacija inovatora, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i niz drugih.

Najviše novca, 2.363.460 KM, 78,79 posto od ukupnih sredstava Transfera, realizirano je za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, gdje je i bilo najviše projekata.

Novcem ovog ministarstva radilo se na obnovi mostova u Konjicu i Klepcima, Staroj školi u Livnu, Koloniji u Počitelju, Zgradi željezničke stanice u Prači, adaptaciji Banje u Mostaru i Muzeju AVNOJ-a u Jajcu.

Novac je izdvajan i za islamske, katoličke i pravoslavne sakralne objekte kao što su Ferhad-begova džamija u Tešnju, Kuršumlija džamija u Maglaju, Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, Franjevački samostan u Fojnici, Vladinik dvor u Mostaru i Stara pravoslavna crkva na Baščaršiji.

Federalno ministarstvo kulture i sporta finansiralo je od arheoloških lokaliteta i nekropola istraživanja platoa Crkve sv. Ante Padovanskog u Bihaću, lokalitet Halapić kod Glamoča, helenski grad Daorson kod Stoca, istraživanja na lokalitetu Desilo u Hutovom blatu te arheološki lokalitet Lupnice kod Jajca. Novac je izdvojen i za stare gradove Srebrenik, Travnik, Tešanj, Bosanska Krupa, Ključ i Visoki.

Ministarstvo se također pobrinulo za zaštitu stambenih objekata, pokretne i nematerijalne baštine, te sanaciju objekata kulture, ali i za programe za mlade u zaštiti kulturne baštine.

Kada je u pitanju Transfer za sport od značaja za FBiH, u prvom polugodištu realizirano je 1.625.152 KM ili 65.01 posto ukupnih sredstava.

U okviru Transfera za Fondaciju za izdavaštvo u prvih devet mjeseci realizirano je milion KM ili 66,67 posto sredstava transfera, a u okviru Transfera za Fondaciju za kinematografiju u istom periodu je realizirano 1.333.000 KM ili 66,65 posto sredstava Transfera.