Jajce
0

Najviše nagrada "Malograđanskoj svadbi" Narodnog pozorišta Tuzla

FENA
Jajce
Jajce
Nakon što je publika u Jajcu odgledala posljednju od predstava koje su bile u konkurenciji ovogodišnjih Pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine, „Igru plakanja“ Narodnog pozorišta Sarajevo, te nakon što je žiri odlučio o tome koje su predstave ove godine zaslužile priznanja, započela je ceremonija zatvaranja Igara.

Prema odluci stručnog žirija najbolja predstava u cjelini je „Malograđanska svadba“ u režiji Jovice Pavića i izvođenju Narodnog pozorišta Tuzla.

Ova predstava nagrađena je i za najbolju režiju, tj. nagrada je pripala Jovici Paviću, te za glumačko ostvarenje (kompletan ansambl). Nagrada za scenografiju pripala je Todoru Lalickom za scenografiju predstave „Malograđanska svadba“. Nagrada za kostimografiju pripala je Ameli Vilić za kostimografiju u predstavi „Bog, rat i ostalo“ Sarajevskog ratnog teatra u režiji Aleša Kurta, te predstavi "Malograđanska svadba".

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su: Belmi Lizde-Kurt za ulogu Petre Kovalski u predstavi „Nakaze“ Pozorišta mladih i ulogu rata u predstavi „Bog, rat i ostalo“, Nikolini Đorđević za ulogu Maše u predstavi „Tri sestre“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke u režiji Đurđe Tešić, Željku Stjepanoviću za ulogu Ivana Romanovića, Čebutkina u predstavi „Tri sestre“, Ejli Bavčić-Tarakčija za ulogu u predstavi „Igra plakanja“ Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu pripala je Snežani Alić za ulogu Mira u predstavi „Bog, rat i ostalo“.

Nagrada za najbolji dramski teskt suvremenog autora pripala je Almiru Imšireviću za tekst „Igra plakanja“.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Hamdiji Salihbegoviću i Nedžadu Merdžanoviću za muziku i song u predstavi „Nakaze“ Pozorišta mladih.

O ovim nagradama odlučivao je stručni žiri u sastavu Admir Glamočak, glumac iz Sarajeva, Nataša Glišić, teatrolog iz Banje Luke, Mustafa Skopljak, vajar iz Sarajeva, Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih, Mladen Bičanić teatrolog iz Zagreba.

Nagrada publike grada Jajca slika Samira Hazbića pripala je predstavi "Nakaze" Pozorišta mladih.

Organizacioni odbor uručio je i zahvalnice onima koji podržavaju Pozorišne/kazališne igre BiH.

Zahvalnice su dobili selektor ovogodišnjih igara prof. dr Sulejman Bosto, ministrica kulture u Vlasi Srednjobosanskog kantona Greta Kuna, dnevni listovi Oslobođenej, Dnevni Avaz, Radio televizija Federacije i TV BiH.