MESS Forum
0

"Najveći strah u 21. stoljeću prisutan u pitanju egzistencije"

Klix.ba
Danas je u prostoru Art kina Kriterion, održan je drugi MESS Forum o temi "Politika straha, klerikalizacija društva“.

Moderator drugog MESS Foruma bio je Dževdet Tuzlić, a gosti Forumu bili su prof. dr. Enver Kazaz i prof. dr. Šaćir Filandra.

U uvodom dijelu Foruma profesor Filandra govorio je o pojmu i definiciji straha kao osnovnog fenomena ljudskog postojanja. Profesor Kazaz bazirao se na 21. stoljeće definirajući ga kao stoljeće krize i straha od narativa o liberalnoj demokraciji.

"Strah između ostalog proizvodi nestanak iluzije o slobodi koju daje parlamentarna demokratija, a globalno promatrajući strah je općeprisutan naročito poslije 11. septembra i terorističkih napada u New Yorku, koji se širi na sveplanetarni strah od klimatskih promjena“, istakao je profesor Kazaz.

Tokom razgovora zaključeno je kako je najveći strah u 21. stoljeću prisutan u pitanju egzistencije, nametnutog od kapitalističkog uređenja, te islamofobije koja je prouzrokovana kompromitiranim islamom političkim dogmama, a ne islamom ukrašenim čistom vjerom i uvjerenjem. Zbog svega toga moderni čovjek je izgubio nadu u religiju jer se ona prikazuje kao politika par excellence.

Profesor Filandra naglasio je da politika straha cilja na legitimiranje postojećeg stanja u našoj zemlji, te da su Bosanci i Hercegovci generalno radikalno negativni u prekrajanju i retuširanju prošlosti, a jedino rješenje svega toga jeste javni dijalog za koji nemamo snage ni intelektualnih kapaciteta.

Publika je tokom Foruma izrazila svoje zadovoljstvo do sada viđenim predstavama Festivala te je naglašena potreba da se o predstavama koje u cijelosti, ili barem jednim svojim dijelom tretiraju pitanje straha kao što su: "Radnici umiru pjevajući“, "Teško je biti Bog“, "Sumnja“, "Magnificat“, "O pojmu lica, po pitanju sina Božijeg“, govori na ovakvim javnim diskusijama.