Magazin Screen International
0

Najveća ocjena žirija kritike za "Bilo jednom u Anadoliji"

FENA
Ekipa filma "Bilo jednom u Anadoliji"
Ekipa filma "Bilo jednom u Anadoliji"
Najveću ocjenu žirija kritike uglednog filmskog magazina "Screen Internationala", koji su ocjenjivali ostvarenja iz takmičarskog programa ovogodišnjeg Cannes Film Festivala, dobio je tursko-bosanski film "Bilo jednom u Anadoliji" reditelja Nurija Bilgea Ceylana.

Pored Grand Prixa 64. Cannes Film Festivala kojeg je Ceylan podijelio s braćom Jeanom-Pierreom i Lucom Dardenneom, koji su nagrađeni za film "The kid with a bike", ocjena Screenovog žirija predstavlja još jedno značajno priznanje za ovo ostvarenje obzirom da je riječ o najeminentnijim kritičarima iz cijeloga svijeta.

"Bilo jednom u Anadoliji", film koji je predstavljen posljednjeg dana festivala u Cannesu, dobio je od Screenovog žirija prosječnu ocjenu 3,3 i tako stao ispred ranijih favorita, filmova "Le Havre" u režiji Akija Kaurismäkija, s prosjekom 3,2, i "The Kid With A Bike" braće Dardenne, koji je dobio ocjenu 3,1.

Film, Terrence Malicka "The tree of life" dobitnik Zlatne palme ovogodišnjeg festivala u Cannesu, Screenovi kritičari bodovali su ocjenom 2,8, dok je na drugom kraju ljestvice glasanja, s najnižim rezultatom Bertrand Bonnellov "House of Tolerance" s prosječnom ocjenom 1,1.

Žiri kritike Screen Internationala bio je sastavljen od devet istaknutih međunarodnih kritičara: Jose Carlos Avellara (escreVerciema.com, Brazil), Michel Ciment (Positif, Francuska), Alberto Crespi (L'Unitain, Italija), Dennis Lim (New York Times, SAD), Nick James (Sight & Sound, Velika Britanija), Bo Green Jensen (Weekendavisen Berlingske, Danska), Derek Malcolm (Evening Standard, Velika Britanija), Jan Schulz-Ojala (Der Tagesspiegel, Njemačka) i David Stratton (The Australian, Australija).

Bh. koproducent filma "Bilo jednom u Anadoliji" je producentska kompanija "2006" iz Sarajeva, a bh. producent je Mirsad Purivatra, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.