"Drugačije razumijevanje Osmanlija"
0

Najprodavanija knjiga u Turskoj odsad i na našem tržištu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izdavačka kuća Connectum objavila je knjigu "Drugačije razumijevanje Osmanlija" turskog historičara Ilbera Ortaylija u prijevodu Salmira Kaplana.

Ova knjiga je prvi put objavljena u februaru 2006. godine i do danas je doživjela preko 25 izdanja, a nedugo nakon prvog izdanja postaje i najprodavanija knjiga u Turskoj.

Sačinjena je od 21 poglavlja, koja su uglavnom nastajala na naučnim skupovima i konferencijama na kojima je učestvovao prof. Ortajli.

Sam autor ističe: “Želim da se ova knjiga ne shvati samo kao novo poimanje Osmanlija, već i kao dopunsko objašnjenje nekih dijelova osmanske historije koji se u službenim školskim programima obrađuju veoma šturo. Sedamstota godišnjica osnivanja osmanske države probudila je neočekivani interes za historijom Osmanlija, pa su se intenzivnije počeli tražiti odgovori na pitanja poput onih: "Šta je Osmanska imperija? Koje su institucije postojale unutar te imperije? Kako se tada živjelo? Zbog čega je to bitno za nas?“ Zbog toga se ukazala potreba za ovakvom jednom vrstom literature koja će na najpristupačniji način širem krugu čitatelja ponuditi odgovore na postavljena pitanja. Zasigurno je i ova knjiga jedna od takvih...“

Ortajli se u svojoj knjizi nije držao ustaljenih klišea u pisanju historije, već je u punom kapacitetu koristio intelektualnu slobodu, te da je upravo to ono što ovu knjigu čini zanimljivom i drukčijom od ostalih.

Ortajli je rođen 1947. godine u Bregenzu, u Austriji, gdje se njegova porodica zatekla zbog Staljinovih protjerivanja i raseljavanja sovjetskih muslimana, a među njima i krimskih Tatara kojima je pripadala porodica Ortajli.

Odrastao je i školovao se u Turskoj. Završio je Fakultet političkih nauka na Ankarskom univerzitetu i Fakultet za jezik, historiju i geografiju, Odsjek za historiju, na istom univerzitetu. Odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom Tanzimat'tan Sonra Mahalli Idareler (Lokalna uprava u periodu nakon Tanzimata).

Objavio je mnogo radova o osmanskoj historiji, period između 16. i 19. stoljeća, kao i o historiji Rusije.

Autor je brojnih dijela iz oblasti historije.