Kultura
13

Najkreativniji norveški pijanista Bugge Wesseltoft večeras otvara 20. Jazz Fest Sarajevo

Piše: Š. B.
Jubilarni 20. Jazz Fest počinje večeras u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu i trajat će sve do 6. novembra. Jazz Fest će zvanično biti otvoren koncertom Buggea Wesseltofta, norveškog pijaniste i kompozitora.

Jubilarno izdanje Jazz Festa Sarajevo ove godine prvi put će organizovati i poseban festivalski program koji će se održati u sarajevskoj Vijećnici, a riječ je o dva ponoćna i dva poslijepodnevna koncerta, odnosno premijere projekata bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih umjetnika.

Svetkovina muzike u Sarajevu koja će trajati pet dana bit će otvorena koncertom jednog od najkreativnijih norveških pijanista, producenata i kompozitora Buggea Wesseltofta. Ovaj umjetnik obilježava 20 godina svog projekta New Conception of Jazz a sa ansamblom koji čine četiri mlade iznimne muzičarke iz Norveške i Nepala, koje sviraju saksofon, gitaru, tablu i bubnjeve, donosi vlastitu novu koncepciju jazza.

Poslije njih također u BKC-u, u 22 sata nastupa Rob Mazurek i njegov Sao Paulo Underground čija muzika donosi savremenu, izuzetno naprednu muziku, uz miris ulica brazilskog Sao Paula, a publiku će na sarajevskom koncertu zasigurno odvesti na iznimno muzičko putovanje.

Prvog festivalskog dana publici će se predstaviti i pijanista Nitai Hershkovits. Dan poslije na Jazz Festu turski ansambl virtuoznih umjetnika Taksim Trio predstavit će aktuelni album.

Pored koncerata, 4. novembra u Vijećnici će biti održana tri programa: radionica Markusa Stockhausena “Silence and Singing”, predavanje Djanga Batesa “How Dare You Play Music In A Classroom” te prezentacija Francesca Martinellija koji će predstaviti knjigu “The Shared Roots Of European Jazz”.

Istog dana, publika će u BKC-u imati priliku prisustvovati evropskim premijerama programa The Bagatelles Johna Zorna. Zorn je kultni američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent prvi put će se predstaviti u Sarajevu i to na četverosatnom koncertnom maratonu pod nazivom John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo. Na njemu će sudjelovati 12 ansambala koji će u različitim formacijama činiti 25 muzičara njujorške downtown scene, jednog od najznačajnijih toponima kada je improvizirana muzika u pitanju.

Jazz Fest Sarajevo će i ove godine ugostiti neka od najvećih imena jazz muzike sa domaće i međunarodne scene, pa će tako sarajevska publika imati prilike uživati u izvedbi Matije Dedića posvećene Arsenu Dediću koji će biti svojevrsni omaž velikom umjetniku. Pored ovoga, bit će održana i promocija novog izdanja prve zbirke pjesama Arsena Dedića "Brod u boci".

Zajednički koncert američkog bubnjara Marka Nauseefa, francuskog čeliste Vincenta Courtoisa i britanskog basiste Johna Greavesa bit će održan 5. novembra u Pozorištu mladih.

Pored toga, bit će održani i premijerni zajednički koncerti, interpretacije tradicionalne muzike Balkana, koji su planirani za subotu, 6. novembar: zajednički koncert vokalistice Tijane Vignjević i violončelistice Belme Alić, dok će odmah nakon njih nastupati gitarista Miroslav Tadić i harmonikašica Merima Ključo.

Na Jazz Festu moći će se prisustvovati i koncertima gitariste i kompozitora Marca Ribota koji će sa grupom Asmodeus nastupiti u okviru sarajevskog maratona Johna Zorna, a u okviru maratona nastupit će i američki pijanista i kompozitor Uri Caine.

U sedmici festivala, od 31. oktobra do 6. novembra, posjetioci festivala će ulaznice moći kupiti i preuzeti u Bosanskom kulturnom centru (od 12 do 23), kao i na mjestima održavanja koncerata (Gradska vijećnica i Pozorište mladih) 60 minuta prije zakazanog koncerta (osim u slučaju rasprodaje ulaznica za određeni koncert).

Dodatne informacije potražite na zvaničnoj web stranici ili pozovite na broj telefona 033 550 481.