Kultura
0

Najbolji rock dokumentarni filmovi u art kinu Kriterion

Sarajevo-x.com
Kriterion
Kriterion
U art kinu Kriterion od četvrtka 02. februara započinju projekcije najboljih dokumentarnih rock filmova. Projekcije će trajati do 08. februara, a prikazivat će se u terminu od 20:20 sati.

U pitanju su najbolji filmovi dokumentarnog rock festivala DORF, koji je nastao u Vinkovcima od strane udruge ljubitelja filma "Rare" Prvi festival je održan u Vinkovcima 2007. godine, a danas ovaj festival se ubraja među najznačajnjije festivale u predjelu Jugoistočne Evrope.

Festival DORF će se predstaviti sarajevskoj publici prikazivanjem sedam najboljih dokumentarnih filmova. U pitanju su projekcije filmova - La Resistenza Nascosta – Viaggio nella scena musicale di Sarajevo, Put The Needle On The Record, Sevdah o rodama, Nevidljiva nacija, Kad Miki kaže da se boji, Prvi pravi ženski zvuk i Koprivnica pleše pogo.

Dokumentarni film La Resistenza Nascosta – Viaggio nella scena musicale di Sarajevo govori o kreiranju bosanskohercegovačke muzičke scene nakon rata, a kroz deset priča gledamo njene najvažnije sudionike. Put The Needle On The Record predstavlja putovanje od samih početaka elektronske muzike do danas, a ova priča odlično funkcioniše kao dobra zabava, ali i sjajan dokumentarac o elektronskoj muzici.

Sevdah o rodama prati jednog od najznačajnjijih hip-hop autora sa ovih prostora, a Edo Maajka uvodi gledatelje u svoj svijet kreiranja inspirirajuće muzike. Nevidljiva nacija je priča o subotičkoj nezavisnoj muzičkoj sceni sa posebnim naglaskom na mnoge koji se nisu pojavili na površini, a imali su kvalitetne priče. Kad Miki kaže da se boji predstavlja kultne ličnosti iz pjesama Johnnyja Štulića: galerija ličnosti iz mitskih zagrebačkih 80ih: Čera, Gracija, Kipo, Miki, Krvava Meri i ostali koji su u naše živote ušli kroz te sjajne pjesme prikazani su u ovom filmu.

Prvi pravi ženski zvuk prati novosadske Boye, koje su se nametnule kao jedne od osvježavajućih pojava u jugoslovenskom rokenrolu. Jedna od najboljih underground scena u Hrvatskoj nalazi se u Koprivnici, a dokumentarac Koprivnica pleše pogo je sjajna prilika da se prikaže kompleksna i zanimljiva muzička scena.

Cijena ulaznice za projekcije filmova iznos 5 KM, dok je za studente cijena ulaznice 4 KM.

U 18 sati na repertoaru je film "Prorok" koji govori o Maliku El Djebenu, koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt. Iako je cijeli život boravio po popravnim domovima, ovo mu je prvi boravak u zatvoru pa se trudi ostati po strani.

Osim nominacije za filmsku nagradu Oscar, ovaj film je osvojio tridesetak važnih svjetskih nagrada, od kojih se izdvaja nagrada BAFTA za najbolji film na stranom jeziku i velika nagrada žirija u Cannesu.

Cijena ulaznice za ovaj film iznos 4 KM, dok za studente cijena ulaznice je 3 KM.