Kultura
0

Najbolji opisi seksa u književnosti

FENA
Nakon nedavno dodijeljene nagrade za najlošiji opis seksa u književnosti, britanski pisac Rowan Somerville izdvojio je djela u kojima je, po njegovu mišljenju, seks najbolje opisan.

Izazov pisanja o seksu je mnogostruk. "Scena seksa ne opisuje nužno uvijek istinski dobar seks, ali je uvijek primjer dobrog pisanja", kazala je američka književnica Elizabeth Benedict. S potonjom rečenicom slaže se i Rowan Somerville, autor romana 'The End of Sleep' i 'The Shape of Her'.

Na prvo mjesto smjestio je kultno djelo Vladimira Nabokova 'Lolitu'. Iako opisuje zabranjenu ljubav Humberta Humberta prema maloljetnoj pokćerki, Somerville smatra da je to roman nabijene strasti u kojemu su erotičnost te satira i ironija savršeno izbalansirani i dočarani bez ijedne mane.

Djelo 'The Crimson Petal and the White' Michela Fabera, kojega je smatra najvećim živućim piscem, pozicionirao je na drugo mjesto. 'Faber oslikava viktorijansku Englesku vještim proznim oblikovanjem i virtuoznom strukturom, među ostalim pišući o junakinji Sugar, spremnoj da učini što niko drugi ne može', piše Somerville. Treće mjesto pripalo je djelu 'Priča o oku' Georgea Bataille, koju naziva potpuno pogrešnom, provokativnom i nadrealnom, no u svakom smislu savršenom.

Na svoj popis autora koji znaju kako dočarati ljubavnu strast Somerville je smjestio 'Platformu' francuskog buntovnika Michela Houellebecqa. Iako priznaje da mu Houllbecquov roman nije ni najmanje sjeo, njegov opis hladnog i mehaničkog seksualnog odnosa smatra i više nego pogođenim.

Na ljestvici top deset djela koja obiluju erotikom i dobrim opisima seksa uvrstio je i 'Drakulu' Brama Stokera, roman 'Ljubavnik Lady Chatterley' D.H. Lawrencea i 'Krvavu odaju' Angele Carter.