Gost 18. SFF-a
0

Najbolja ostvarenja Todda Solondza u programu Posvećeno..

Klix.ba
Todd Solondz
Todd Solondz
Publika 18. Sarajevo Film Festivala imat će priliku da u okviru programa Posvećeno... vidi izbor izuzetnih ostvarenja jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice - Todda Solondza.

Eminentni američki reditelj će nam se pridružiti u Sarajevu i predstaviti izbor iz svog impresivnog opusa filmova.

Solondz je stekao ugled među kritičarima ispitujući "tamnu stranu srednje klase američkog predgrađa", što je odraz sredine iz koje je potekao u New Jerseyju. U okviru programa Posvećeno... publika će imati priliku da vidi filmove "Dobrodošli u kuću lutaka" za koji je Solondz osvojio Veliku nagradu žirija na Sundance Film Festivalu; višestruko nagrađivani "Sreća"; "Pripovijedanje", koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu 2001. i koji je New York Times svrstao na listu “deset najboljih filmova godine“.

Publika 18. Sarajevo Film Festivala vidjet će i filmove "Palindromi", koji je premijerno prikazan u okviru takmičarskog programa na Venecija Film Festivalu 2004. godine; "Život u ratno doba" koji je nagrađen, između ostalog, za najbolji scenarij u Veneciji 2009.

U okviru programa Posvećeno... bit će predstavljeno i Solondzovo posljednje ostvarenje "Skriveni adut", koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu Venecija Film Festivala 2011, a publika će biti u prilici da vidi i dva kratka filma ovog iznimnog filmskog stvaraoca "Osjećaji" i "Babysitter".

U prethodnim izdanjima program Posvećeno... je ugostio i predstavio retrospektive najznačajnijih reditelja koji su privukli veliku pažnju i publike i medija. Podsjećamo, gosti programa Posvećeno... bili su: Steve Buscemi 2000, Mike Leigh 2001, Stephen Frears 2002, Peter Mullan 2003, Dušan Makavejev i Gaspar Noe 2004, Alexander Payne 2005, Abel Ferrara i Béla Tarr 2006, Ulrich Seidl 2007, Todd Haynes 2008, Jia Zhang-ke 2009, Bruno Dumont 2010. i Lucrecia Martel 2011.