Kultura
73

Najavljujemo: 4. Internacionalni Festival "Muzika na žici"

Klix.ba
Od srijede 15. do nedjelje 19. oktobra ljubitelji klasične muzičke umjetnosti u Sarajevu imat će priliku prisustvovati vrhunskim koncertima koji će se održati u okviru 4. Internacionalnog festivala "Muzika na žici"
Ovogodišnji festival predstavit će izuzetno zanimljive, pomalo neobične programe. Nakon Kon(cert)ferencije za štampu i publiku koja će se održati 14. 10. u Bošnjačkom institutu u 13 sati, koncertne aktivnosti počinju 15.10. u Domu oružanih snaga pod nazivom "Moz-Art à la Haydn", uz učešće Kamernog ansambla "Muzika na žici", kom se pridružuju ukrajinski violonist i dirigent, koncertmajstor Zagrebačke filharmonije, Orest Shourgot i naša istaknuta violinistica Violeta Smailovic-Huart, kreatorica Festivala "Muzika na žici". Slijede naredne koncertne večeri izrazito različitog karaktera: "Ruska romansa” i "Francuski ključ", na kojima će se između ostalih, predstaviti i internacionalno priznati ruski muzičari: Vasilij Shcherbakov, profesor na znamenitom Konzervatoriju Čajkovski i Rustam Komachkov, koncertni umjetnik, violončelista iz Moskve.

U subotu 18.10. u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će održan koncert "Panta Rhei" u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom. Koncert je posvećen obilježavanju 30 godina smrti bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smajlovića uz učešće pijanistice Meire Smailović, harfistice Mojce Zlobko-Vajgl, a pod dirigentskom palicom proslavljenog Antona Nanuta.

Jedan dio festivalskih aktivnosti ostvarit će se na neobičnim mjestima poput Ateljea Figure i slastičarne Torte I TO, te će se za vrijeme festivala klasična muzika moći čuti u kafićima i restoranima koji su partneri festivala i koji su pristali da učestvuju u tom segmentu programa.