Kultura
0

Najavljena promocija Art Depoa Ars Aevi

Sarajevo-x.com
Kolekcija budućeg sarajevskog muzeja savremene svjetske umjetnosti, od ponedjeljka, 05. marta, dobiti će reprezentativni prostor za svoju «privremenu» stalnu postavku, koji će biti «kuća» za Kolekciju Ars Aevi do izgradnje objekta koji projektuje čuveni arhitekta Renzo Piano.

Zahvaljujući odlukama Kantona Sarajevo i Centra Skenderija ostvareni su dogovori da se u srcu Sarajeva, u prostoru južnog krila Doma mladih, koji je u proteklim decenijama korišten kao uredski i prodajni prostor, uspostavi art centar u kojem će svim posjetiocima iz Bosne i Hercegovine i inostranstva biti dostupna jedna od najznačajnijih kolekcija umjetnosti našeg vremena.

Autor arhitektonskog rješenja Art Depoa Ars Aevi je sarajevski arhitekta Amir Vuk, koji je prostoru od 1500 m2 dodijelio sasvim nekonvencionalan izgled. Art Depo Ars Aevi formuliran je kao jedan veliki drveni sanduk, u kojem će djela Kolekcije Ars Aevi biti zaštićena i izložena. «Sanduk» će u formi «depo-izložbe», biti istovremeno magacin za čuvanje djela, galerijski prostor Kolekcije Ars Aevi i prostor u kojem će biti predstavljana ostvarenja mladih i afirmiranih umjetnika iz naše zemlje, balkanskog regiona i svijeta. Svojim drvenim podnim i zidnim površinama, izvedeno arhitektonsko rješenje povezuje sve dijelove prizemlja i sprata Art Depoa Ars Aevi u nesvakodnevnu, lijepu i funkcionalnu prostornu cjelinu.

Sredstva namijenjena za zaštitu Kolekcije Ars Aevi i rekonstrukciju ovih prostora obezbijedila je Vlada Italije. Sredstva su operativno usmjerena i utrošena pod pokroviteljstvom i u organizaciji UNESCO-a. Uz saradnju Ambasade Italije u Sarajevu i ambasadora Alessandra Fallavollite i uz aktivnosti predstavnika UNESCO-a u Sarajevu Siniše Šešuma koji je koordinirao proces rekonstrukcije, ovaj je projekt realiziran u okviru šireg programa zaštite i promocije Kolekcije Ars Aevi, koji je UNESCO u saradnji sa Vladom Italije formulirao u 2000. godini.

U ponedjeljak, 5. marta 2007. godine u 16 sati, arhitektonsko ostvarenje rekonstruiranih prostora biti će predstavljeno užem krugu prijatelja inicijative Ars Aevi, predstavnika medija i predstavnicima općinskih, gradskih, kantonalnih, federalnih i državnih ministarstava i organa, uz otvoreni poziv da se postignu dogovori o kolektivnoj saradnji u procesu postavke kolekcije i njenog permanentnog održavanja u ovim prostorima i o aktivnoj ulozi u ostvarivanju predstojećih faza Projekta Ars Aevi.