Kultura
9

Najavljena deložacija uzburkala tuzlansku javnost: Hoće li na ulici završiti 300 članova UKUD Zvonko Cerić?

Piše: A. K.
Članovi UKUD-a Zvonko Cerić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ogromnu prašinu u tuzlanskoj javnosti proteklih dana podigla je informacija da će Univerzitetsko kulturno-umjetničko društvo "Zvonko Cerić" 11. aprila ove godine biti deložirano iz prostorija koje koristi već 35 godina.

Naime, doskorašnji rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, koji je danas na lični zahtjev razriješen ove funkcije zbog imenovanja za direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, prije osam dana je na adresu UKUD "Zvonko Cerić" uputio dopis kojim je za 11. april u 12 sati najavljena deložacija ovog društva iz prostorija koje članovi koriste već više od tri decenije.

Kako je za Klix.ba kazao predsjednik UKUD-a Hazim Jusufović, nesuglasice između Halilovića i rukovodstva ovog društva, koje je 18. decembra 1979. osnovano pri UNTZ-u sa idejom da organizovano okuplja studentsku omladinu, počele su u martu prošle godine.

"Ovo su konflikti između Halilovića i našeg društva. Ovdje neću da kažem UNTZ jer imamo odličnu saradnju sa svima osim s njim (Halilovićem, op.a.). Još u martu 2015. godine bio sam pozvan od Halilovića da potpišem ugovor koji je jednostran i koji nema nikakve logike. U njemu su primijećeni određeni članovi koji bi bili pogubni za opstanak našeg društva", kaže Jusufović.

Ističe da su sporni članovi 2. i 8. ovog ugovora, a u kojima se navode stavke "zakupac" i "zakupodavac", odnosno da se ugovor pravi na tri godine te da u slučaju ukazivanja potrebe za prostorom UNTZ isti može raskinuti.

"Ovdje je situacija da smo mi danas mogli potpisati ugovor, a sutra dobiti papir da izađemo iz ovih prostorija. Nama je taj ugovor tri puta ustupan na potpisivanje, a tek zadnji put kad smo ga odbili obratili smo se Upravnom odboru (UO) UNTZ. Oni su na sjednici Haliloviću sugerisali da se nađe kompromis s ciljem pronalaska rješenja na obostrano zadovoljstvo. Predložili su i da se član 2. briše te da se ugovor potpiše nakon što se izmijeni i član 8. u kojem bi bilo navedeno 10 godina (ne tri kako stoji u ugovoru, op.a.) sa pravom produžetka. Mi smo se složili sa tim", pojašnjava Jusufović.

Sugestije nisu pile vode

Naš sagovornik kaže da sugestija UO UNTZ doskorašnjem rektoru nije pila vode.

U prilog tome ide i činjenica da je indentičan ugovor koji je do tada tri puta bio dostavljan na potpisivanje, deset dana nakon održavanja pomenute sjednice, ponovo predočen rukovodstvu društva.

"Nakon što smo i tad dobili ugovor, od Halilovića je uslijedila i prijetnja da ćemo biti i pravno gonjeni. Nakon toga smo se opet obratili UO UNTZ-a, koji je ponovo dao prijedlog rektoru da se nastavi razgovor kako ne bi došlo do komplikacija. Moram reći da je UO u zaštiti i UKUD 'Zvonko Cerić' i UNTZ-a, jer ti ljudi znaju na koji način mi djelujemo", nastavlja naš sagovornik i dodaje da ovo društvo svake godine svoje finansijske i izvještaje o radu upućuje na adresu UNTZ-a čime se naglašava da je UKUD "Zvonko Cerić" u nadležnosti ove visokoobrazovne ustanove.

Sve nesuglasice su se, prema Jusufovićevim riječima, odvijale u periodu od marta do oktobra prošle godine.

Nakon pola godine zatišja na adresu ovog društva stigao je dopis u kojem se primopredaja prostorija, odnosno deložacija zakazuje za 11. april ove godine.

"U ovom dopisu je jasno navedeno da su nama četiri puta dostavljani isti ugovori na potpisivanje, a što mi nismo željeli učiniti. To znači, da Halilović nije slušao nikoga, nego je sve odluke donosio po ličnom nahođenju. Mi ćemo svoj posao nastaviti i dalje u interesu djece, grada, građana i samog imena našeg društva. Cjelokupna situacija do koje je doveo Halilović zapravo je i blamaža za UNTZ u cijelosti. Mi se Halilovića ne bojimo i svim silama ćemo se boriti za ove prostorije", naglašava Jusufović te dodaje da se Halilovićevim postupcima društvo na grub i neosnovan način želi izbaciti iz prostorija.

Halilović se oglasio saopćenjem

Do rektora koji je danas, na lični zahtjev smijenjen sa ove funkcije, nismo uspjeli doći.

Šefica njegovog kabineta Dževdeta Mujović-Mujkić kratko nam je kazala da Halilović neće davati izjave vezano za ovu temu, uz objašnjenje da je uputio saopćenje za javnost.

On u ovom saopćenju, između ostalog, kaže da dopis koji je uputio na adresu UKUD "Zvonko Cerić" zapravo predstavlja opomenu za deložaciju ukoliko do 11. aprila rukovodstvo društva ne potpiše ugovor o međusobnim obavezama, a kojeg odbija potpisati od marta 2015., kako bi postojeće stanje moglo biti pravno regulisano.

"Kao i prethodni rektori, podržavam rad ovog društva, jer ono godinama ne plaća: kiriju, centralno grijanje, vodu, struju, komunalije, telefonske račune", stoji, između ostalog, u Halilovićevom saopćenju.

Na Halilovićevu opasku da rukovodstvo društva ne izvršava svoje obaveze, oštro je reagovao i Jusufović.

"Mi smo se dopisom od 20. aprila 2015. prihvatili obaveze plaćanja električne i toplotne energije, komunalnih usluga, kao i svih drugih nastalih troškova. Moramo se dotaći i toga da potrošnja električne energije nije plaćana od januara 2015. godine, o čemu prethodno uopće nismo bili upoznati, a naše društvo je uplatilo dug koji je stvoren u prethodnom periodu u iznosu od 1.275 KM. Iako smo pristali na plaćanje režija, ovim dopisom za deložaciju koji nam je stigao zabranjeno nam je i da plaćamo električnu energiju", tvrdi Jusufović.

Oformljen pravni tim, tužbe pripremljene

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za Klix.ba kaže da nema valjanog pravnog osnova za izbacivanje ovog društva na ulicu.

"Univerzitet nikada nije s njima sklopio ugovor, što je logično, jer oni su univerzitetsko društvo i članica univerziteta. Rektor je ponudio ugovor u kojem je napisao da ih može izbaciti svakoga dana i oni, srećom, taj ugovor nisu potpisali. Rektor nema odluku suda ili odluku organa uprave, pa prema tome niti izvršni naslov, nema pravnog načina da članovi budu izbačeni na ulicu. U slučaju nepravnog načina, oduprijećemo se svim zakonom dopuštenim sredstvima", kaže Imamović.

Prvi čovjek Tuzle dodaje i da je oformio veliki pravni tim koji će raditi za UKUD "Zvonko Cerić", na volonterskoj osnovi i izvan radnog vremena.

"I mi, zajedno sa građanima, imamo načina garantovati sigurnost ovome društvu, kao važnom čuvaru bh. i tuzlanskih antifašističkih vrijednosti svih naroda i narodnosti BiH. Neke tužbe smo već pripremili ali se nadam da će univerzitet preuzeti novi rektor, sa kojim smo spremni zajedno raditi na kompromisnom rješenju i koji će predstavnike grada kao prvog osnivača UNTZ, Grada koji je vlasnik većine zgrada u kojima su smješteni fakulteti, tretirati sa malo više poštovanja nego dosadašnji", ističe Imamović

Kaže i da je Gradska uprava sa svim dosadašnjim rektorima, osim sa Halilovićem, imala odnose međusobnog poštovanja i prijateljske saradnje.

Podrška javnosti

Pored gradonačelnika Tuzle, na stranu društva su stali brojni Tuzlaci, političke partije, nevladine organizacije te članovi kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Poljske, ali i Kanade.

Kako saznajemo, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović za petak je zakazao sastanak sa predstavnicima UKUD-a "Zvonko Cerić", a koji će ga detaljno upoznati sa nastalom situacijom.

UKUD "Zvonko Cerić" osnovano je 18. decembra 1979. godine pri UNTZ-u sa osnovnom idejom da organizovano okuplja studentsku omladinu u vannastavnim aktivnostima.

Dvije godine kasnije izgrađene su prostorije u kojima unazad 35 godina djeluju članovi ovog društva.

Društvo je dobilo ime po prvom studentu, Tuzlaku koji je svoj mladi život položio na španskom frontu kao antifašista.

Kontinuirano uspješno djeluje u cilju održavanja tradicije, kulture i kulturno-umjetničkog naslijeđa, kako bi se od zaborava sačuvali folklor i muzička historija Tuzle te naroda i narodnosti BiH.

"Zvonko Cerić" danas okuplja oko 300 aktivnih članova koji su raspoređeni u šest folklornih ansambala, mješoviti hor, narodni orkestar i vokalni ansambl.

Kakav će konačan ishod cjelokupna priča imati pokazat će dani ispred nas, s obzirom da je odlukom Senata UNTZ-a na današnjoj vanrednoj sjednici za vršioca dužnosti do izbora rektora imenovana redovna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli Aida Crnkić.

Ona je nakon imenovanja kazala da prihvatanje ove funkcije za nju znači nastavak rada koji je počeo rektor Halilović.