Kultura
0

Najava uspješne godine bh. filmova

FENA
Za bosanskohercegovački film ova godina je počela veoma uspješno, saopštilo je Udruženje filmskih radnika BiH.

Nakon informacije da će prvjenac Jasmile Žbanić "Grbavica" učestvovati na Berlinskog filmskom festivalu i to u zvaničnoj konkurenciji, slijedile su i druge potvrde o uspjesima bh. filma.

Nedžad Begović uspješno je promovirao svoj film "Sasvim lično" na prestižnom festivalu u Palm Springsu zajedno s ekipom filma, te također na Alpe Adria festivalu u Trstu.

Pored ovog filma, na festivalu u Trstu je prikazan i "Sjever je poludio" Aide Begić u okviru programa Balkan Blues.

U Sloveniji će biti prikazan ciklus ratnog filma koji će se sastojati od filmova snimljenih od 1992. do 1995. u produkciji kuće SaGA.

Radi se o najznačajnijim ratnim filmovima koji su svjedočili o teškim vremenima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu s posebnim naglaskom na opkoljeno Sarajevo u kojem su i snimani. Autori filmova koji će se prikazati u Sloveniji su Nedžad Begović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, Zlatko Lavanić, Vefik Hadžismajlović i drugi.

U Budimpešti će početkom februara pri Srednjoevropskom univerzitetu i njihovom Centru za kulturu i umjetnost biti prikazano nekoliko bh. filmova u okviru projekta Kulturni susreti - uvid u regije konflikta - zapadni Balkan. Pored filma "Gori vatra" Pjera Žalice bit će prikazan niz kratkih filmova kao što su "Kako je pukao" Srđana Vuletića; "10 minuta" Ahmeda Imamovića; "Prvo smrtno iskustvo" Aide Begić; "Troskok" Srđana Vuletića; te "Prva plata" Alena Drijevića.

Uz dokumentarni film Jasmile Žbanić "Crvene gumene čizme" , predstavnica Udruženja filmskih radnika BiH Elma Tataragić održat će predavanje o poslijeratnom bh. filmu. Program je organiziran u saradnji s Udruženjem filmskih radnika BiH.

Bh. igrani filmovi nastavljaju svoja prikazivanja na brojnim svjetskim festivalima te će, na primjer, film "Dobro uštimani mrtvaci" Benjamina Filipovića biti prikazan na festivalu u Bankoku.

Velike svjetske festivale kao što su Rotterdam i Berlin posjetit će i predstavnici iz BiH uime Sarajevo film festivala i Udruženja filmskih radnika.